Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

Microsoft: una trampa mortal per a la Fundació Apache?

By , on 18 de agost de 2008
Els logotips de les dues organitzacions participants a l\'acord, la Fundacio Apache i Microsoft

La Fundació Apache anunciava ara fa uns dies que la companyia de Redmond es convertia en un dels seus Platinum Sponsor amb una inversió de 100.000 dòlars sobre la taula. L’operació genera forces dubtes entre la comunitat del programari lliure en general, donat que el servidor web del mateix nom és el dominador del mercat en aquest segment rivalitzant directament amb la gama Internet Information Services (IIS) de Microsoft.

L’anunci es va produir durant la recentment celebrada OSCON (O’Reilly Open Source Convention), una de les trobades senyeres del món del programari lliure i, per tant, un dels marcs ideals per a fer-ho. De sobres és coneguda l’animadversió que en aquest ambient genera la multinacional de Redmond que, fent un paral·lelisme cinematogràfic, és vista com el “cantó obscur de la força”, un imperi econòmic d’abast mundial que aprofita tots els seus recursos per lluitar contra el “cantó lluminós” representat per la filosofia del programari lliure capitanejat per GNU/Linux.

Però ara mateix, l’objectiu d’aquestes ratlles no és posicionar-se sinó informar sobre l’acord al que s’ha arribat i provocar si s’escau la reflexió.


[ad]

De molts són sabuts els problemes econòmics pels quals ha travessat darrerament la Fundació Apache, problemes d’altra banda que podem considerar inherents a qualsevol entitat que es finança a partir de donacions voluntàries de membres i protectors, “mecenes” en podríem dir. La irregularitat en el cabal dels ingressos fa que moltes vegades això es transmeti també en la irregularitat en el seguiment dels projectes que du a terme. En el cas d’Apache, però, la qualitat dels seus productes desmentia fins ara aquesta irregularitat, malgrat que internament sembla que hi han hagut dificultats organitzatives.

El baló d’oxigen econòmic que la inversió de Microsoft suposa per a la Fundació Apache permetrà a aquesta contractar programadors i tècnics per al manteniment de les seves infraestructures i per a dirigir els projectes que té en funcionament, i sembla haver estat molt ben rebut per la institució

Molts, però, recelen d’una trampa parada pel gegant de Redmond. Què pretén amb això Microsoft? es pregunten, ja que no és gaire normal finançar el que ha estat i és un digne rival comercial.

Sam Ramji, director del laboratori de codi obert de Microsoft, fou l’encarregat de difondre la bona nova, i ja es va afanyar a afirmar que la inversió i el recolzament no implicarà que la companyia de Steve Ballmer deixi de treballar i de produir l’IIS.

Ram Ramji en un acte public

Poques dades més ha donat Ramji, ja que en el seu bloc només ha explicat que aquesta aproximació a la Fundació Apache permetrà millorar la interoperativitat dels productes d’aquesta darrera amb els de Microsoft, tirant endavant els més de 60 projectes que aquesta fundació té actualment engegats.

Les teories conspiratives s’han deixat sentir ben aviat a la Xarxa. Des d’especulacions sobre intents de dirigir des de l’ombra les activitats de la Fundació per part de Microsoft, fins a desnaturalitzar els seus productes fins que funcionin de diferent manera en Windows que en Linux o que tinguin més funcionalitats en els entorns de Microsoft, n’hem pogut llegir de totes.

Evidentment, totes aquestes teories són pures especulacions sense més fonament que les opinions de les persones que les donen a conèixer, però l’estranyesa que provoca la maniobra fa que no sigui estrany que qualsevol es pugui preguntar sobre el motiu que ha dut a Microsoft a invertir diners en un dels seus rivals. No té gaire sentit, és com si la Ford Motor Company regalés diners a General Motors (el grup rival que compta amb marques com l’alemanya Opel) per a què aquesta pogués continuar dissenyant cotxes nous.

És ben cert que Apache és el servidor web líder del mercat amb força diferència, pel que un dels objectius de Microsoft podria ser que, un cop assumida aquesta realitat, es volgués incidir en millorar les vendes del binomi Windows+Apache als ISP’s. Potser també pot tenir alguna relació amb un canvi de model de negoci, ja que tots els analistes considerem que a la llarga passarem d’un model basat en la venda d’aplicacions a un model més tirant cap al lloguer de serveis en línia de tota mena. L’encaix exacte d’Apache en els plans de Microsoft seria, almenys per a mi, poc clar, però és possible que hi tingui un lloc.

Potser també se’n fa un gra massa per una operació que podria ben ser, simplement, cosmètica. Una companyia de les dimensions de Microsoft gasta moltíssims diners en donar una bona imatge, i no parlo només de publicitat. És ben sabut, a més, que la multinacional nord-americana ha fet molts esforços darrerament per netejar la seva imatge entre la comunitat del programari lliure, malgrat que això només s’ha aconseguit parcialment. Els seus moviments per compartir informació amb empreses productores de distribucions Linux han estat vacil·lants al principi i barrejats amb les amenaces de sempre als que romanien fora del marc d’aquests acords, encara que el seu discurs ha anat rebaixant intensitat poc a poc.

El resultat d’aquest acostament, però, no ha estat igual en les bases del programari lliure mateix, els programadors que conformen les principals comunitats, que resten com a tema pendent per a Microsoft.

Un darrer element que entra en joc -i encara que sembli quelcom obvi també val la pena fer-ho notar- és que si bé per a la Fundació Apache cent-mil dòlars són una quantitat molt important, per a Microsoft resulten poca cosa més que “xavalla” en comparació als milions que ingressa i als que es gasta en les seves activitats naturals.

Jo crec que abans de jutjar, cal esperar i veure com “respira” el tema. Prejutjant Microsoft, potser la comunitat del programari lliure està incorrent en un error que ella mateixa adscriu a Microsoft (aquesta animadversió cega contra el que amenaci la seva posició de liderat, sigui el que sigui), malgrat que és totalment lícita la desconfiança que recomani la prudència. S’hauria de donar una oportunitat a Microsoft tot i que vigilant-la de prop per veure què fa exactament. I, sobretot, mantenint la independència de criteri dels projectes de la Fundació.

No vull acabar aquest article sense afegir de collita pròpia una possible causa de l’operació: Google també té els seus propis servidors web basats en Apache. Podria ser que la companyia d’Internet estigués preparant un producte de servidor web, o bé alguna altra companyia puntera tingués en ment fer-ho, i Microsoft -assabentada d’això- volgués insuflar aire a Apache per tal de mantenir-lo en la seva posició privilegiada en el mercat ja que no podria fer la competència a aquest nou producte amb l’IIS, i així bloquejar una possible pujada en el mercat del nou contendent.

Tot plegat prou confús. La solució, és de suposar que en uns quants mesos.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Microsoft: una trampa mortal per a la Fundació Apache?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio