Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

Neix a Berlín un museu dedicat als videojocs

Amb més de 16.000 jocs i màquines, el Computerspiele Museum tractarà l'evolució dels jocs electrònics
By , on 19 de gener de 2011

Creiem que avui en dia resulta ja una obvietat remarcar que els videojocs, a més de la indústria cultural més potent, són cultura per si sols i sense necessitat de cap altre complement. I no només pel nivell de significació que han assolit, tant estilística com narrativament parlant, sinó també per la llarga i intensa historia que ja han acumulat i per tot el que representen en la societat actual. Des dels primitiu jocs intergalàctics tipus Space Invaders en blanc i negre 8 bits fins a la ultra moderna recreació bèl·lica de Call of Duty, els jocs electrònics ens han deixat títols de tota mena a través d’una evolució única en el món cultural. I a banda de la varietat de propostes que pot englobar aquesta disciplina (contemplant tant una versió de poker texas holdem online com una aventura gràfica en primera persona), trobem també uns canvis brutals i immediats que impliquen alhora els programes i les màquines. Estem parlant doncs, d’una cultura en majúscules.

Diversos visitants al museu del videojoc davant d'una màquina retro

No és estrany doncs que vegin la llum propostes de promoció i enaltiment del videojoc com la que ara s’engega a Berlín amb el Computerspiele Museum. A partir del 21 de gener qualsevol que s’acosti a la capital alemanya tindrà l’oportunitat de visitar l’únic museu del videojoc que existeix ara mateix a Europa i contemplar una de les col·leccions més grans del món: 14.000 jocs, 2.300 exemplars històrics i contemporanis de hardware, i 10.000 documents escrits sobre la història de més de 50 anys de jocs electrònics. La veritat és que no és el primer centre museístic d’aquestes característiques, però sí l’únic que roman obert després del tancament l’estiu del 2010 del Musée du Jeu Vídeo de Paris.

El pare ideològic i executiu d’aquest projecte únic es Andreas Lange, un curiós personatge de 46 anys que certament va haver de lluitar bastant per aconseguir complir el seu somni. Després d’estudiar Ciències Religioses a la universitat, acabant amb un treball sobre “La història dels videojocs des del punt de vista de la teoria dels mites” , va crear el 1997 una galeria on s’exposaven jocs electrònics. Tanmateix, la manca de visitants que s’acostaven a probar alguns dels jocs que es recollien en aquest museu artesanal, va provocar que al final hagués de tancar per falta de de capital i com a mesura de protesta contra la ciutat que no va voler finançar el projecte.

Després de 10 anys d’aquella aventura primigènia i amb l’ajuda de fons de l’Ajuntament i de la Unió Europea, el seu desig de exposar a tothom i a llarg termini una completa mostra de peces relacionades amb el món del videojoc està més a prop que mai. El mateix Lange confessa que “existeixen ja seccions de museus més grans que tracten aquest tema, al Regne Unit i als Estats Units, però que no hi havia un centre completament dedicat als videojocs”.

L’exposició central del museu s’articularà en tres seccions (Homo ludens, Game History, Homo ludens digitalis) i s’encarregarà tant de mostrar físicament els prototips electrònics com d’oferir també un context d’anàlisi dels jocs i la seva evolució, repassant a banda l’aspecte de la comercialització dels hardware. Així, presentarà els canvis que ha patit la indústria amb exemples com Dungeons & Dragons (considerat el referent directe dels moderns jocs de rol per internet o MPORPG) o la progressió de les consoles de Nintendo i Sega. També hi haurà espai per altres micro-temes, com l’evolució de la interacció fins a la centralitat del cos del jugador o una secció que analitzarà a través de proves interactives la funció del so als jocs. I molts altres aspectes i gèneres del videojoc aniran tenint cabuda en aquest peculiar museu a mesura que agafi rodatge i assoleixi més experiència. Potser d’aquí poc els visitants tant podran entretenir-se per les laberíntiques pantalles del Pac-Man de fa dècades com afrontar una emocionant partida de online poker des del centre berlinès.

Altres elements que criden l’atenció en el Computerspiele Museum són els diversos cubs en forma d’enormes píxels que omplen una paret en la que s’enumeren les fites de la història mundial dels videojocs, des del clàssic Super Mario fins al avui dia supervendes Grand Theft Auto, passant pel Zelda, el Sonic i tants altres personatges mítics de la curta però intensa vida dels jocs electrònics. A més, a partir d’un cursor és possible visualitzar la història i la descripció de cada títol.

Desenes de treballadors estan encara ultimant els preparatius per a la celebració d’obertura d’un museu que acollirà com a peça central una flamant màquina que pot estar orgullosa de ser el primer videojoc automàtic a monedes: la Computer Space de 1971. Mentrestant, Lange atén la premsa i explica que “es pot dir que aquesta és una de les col·leccions més grans del món sobre els videojocs”.

Situat en un edifici socialista de la Karl Marx Allee 93, el museu neix amb l’ambició de tocar tots els aspectes dels videojocs, deixant per aquest motiu un marge força ampli als seus possibles efectes col·laterals. Un dels més polèmics pot ser el de la dependència (“tots podem potencialment enganxar-nos i ser dependents, en particular ara amb els jocs de rol per Internet que són infinits”, afirma Lange). Exemplificat queda amb la videoentrevista a un adolescent que explica com va viure una etapa de dependència als jocs i la teràpia per sortir-ne. Un altre aspecte negatiu podria ser el tema de la violència, que evidentment pot ser fomentada per molts títols agressius o de lluita. No obstant això, el fundador del museu creu que els videojocs de per si no inciten a la violència, però poden exaltar a persones que ja tenen tendències cap a l’agressió.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Neix a Berlín un museu dedicat als videojocs”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio