Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Noticies

Rèquiem pel SIMO

By , on 20 de octubre de 2008

Cartell del malaurat SIMO 2008L’organització de la històrica fira madrilenya d’informàtica i noves tecnologies SIMO ha anunciat l’aplaçament de l’edició d’enguany, i que l’esdeveniment tornarà l’any vinent replantejat. Si bé per a molts això no ha sorprès en excés, a mi això si que m’ha agafat a contrapeu, car no suposava que el SIMO estigués tan malament.

Aquesta fira havia encetat el seu camí l’any 1961 com una exposició de material d’oficina, en la qual i a poc a poc, les calculadores i màquines d’escriure van anar deixant pas als ordinadors i els programes de tota mena per davant de taules, cadires, armaris o destructors de papers. La reconversió total en fira purament d’informàtica era quelcom que ja no deixava lloc a dubtes durant les darreres tres dècades.

Moltes eren les veus que s’havien alçat crítiques amb el SIMO des de feia uns quants anys, adduint que la cita madrilenya era cada cop més adreçada al públic final consumidor i menys al professional, plena de vídeojocs i que poca cosa se’n podia aprofitar. I, certament, la deserció de grans empreses era constant any a any, en un degoteig lent però imparable.


[ad]

Finalment, sembla que l’estat de crisi econòmica ha acabat de rematar la situació. A darrera hora, les tres principals operadores de telefonia mòbil del país (Telefònica, Vodafone i Orange) així com Toshiba i HP, van anunciar a l’organització que no serien presents a la fira. Si a això hi afegim que algunes grans com Microsoft o Cisco només hi anaven a ser presents amb les seves editorials i que el total d’expositors havia passat de més de 500 a poc més de 250, tenim que la celebració del saló hauria fet, efectivament, més pena que gloria.

Una instantania de l\'edicio de l\'any passat del SIMO

És el punti i final del SIMO? i el que és més important: és el final del model de fira tal i com el coneixem, almenys en el terreny tecnològic? Fa temps que es diu i, de fet, el mateix SIMO havia encetat un tímid canvi de rumb a l’edició de l’any passat.

Sóc un dels habituals de la fira, no me la perdo cap any (perdó, no me la perdia…), i entenc que jo la veig d’una manera diferent a com la poden veure la resta dels professionals del món de la informàtica. A més, per poca cosa que tingui, a mi de ben segur que m’agrada una fira d’informàtica. De fet, el que vol la majoria de la gent que va (anava) a aquest certamen és novetats i contactes professionals, i certament l’enfocament cada any era més dirigit a l’usuari final o, almenys, això semblava.

El SIMO durava tota una setmana, amb els primers cinc dies dirigits al públic professional però en els que sempre s’hi podien veure nombrosos estudiants d’informàtica i “telecos” que s’hi havien “colat”. Se’ls veia demanant el passi a la gent que sortia de la fira: “hi tornarà a entrar?” et preguntaven, i et demanaven la tarja si rebien un no per resposta. Els dos darrers dies eren d’entrada lliure, i s’hi podien veure forces famílies amb els nens passejant i mirant “els ordinadors”.

Certament, un punt que deixava força a desitjar era la presentació de novetats; els darrers SIMO’s s’han caracteritzat per una manca total i absoluta d’aquestes, almenys de novetats sonades. Si, moltes empreses portaven “novetats” que ja havien estat presentades pocs mesos abans…

Per tal de fer callar les crítiques i pal·liar aquesta situació, l’organització havia diversificat els actes l’any passat, organitzant més conferències i xerrades dirigides als professionals, encara que també havia muntat un espai dirigit a les families i els més joves amb videoconsoles (l’estrella en fou sense cap mena de dubte la Wii), botigues d’ordinadors de segona mà i altres. S’ha dit (i trobo que s’ha exagerat encara que no està del tot injustificat) que aquesta divisió en espais temàtics responia a la necessitat d’omplir pavellons. I és que especialment en les darreres dues edicions, havia baixat molt l’espai cobert per la fira.

I aquí a Catalunya què? ja havíem tingut la nostra fira d’informàtica comparable al SIMO. Es deia Informat, i per a aquells que la recordeu es celebrava inicialment a l’espai firal de Montjuïc cap al juny, fins que a algú se li va acudir posar-la en les mateixes dates que la fira madrilenya per tal de competir-hi. Es pensava que l’atractiu de la ciutat comtal seria suficient per desbancar Madrid del calendari de fires de les empreses, però el “pedigrí” del SIMO va provocar que fos justament al contrari, acabant amb l’Informat a mitjans de la dècada dels 90 del segle passat.

Des d’aleshores ençà, i amb un model de fira que decau lenta però progressivament, Catalunya s’ha quedat sense un acte d’aquest tipus. Jornades professionals si que n’hi ha, com el Fòrum E-tech, que resta obert no només a empresaris de les noves tecnologies, sinó també a empresaris d’altres rams per tal que s’informin sobre les novetats en el sector TIC. Però aquesta jornada manca d’una àrea d’exposició, una tendència que presenten gairebé totes les jornades modernes d’aquest caire.

Altra cosa són les fires multisectorials, que sembla més o menys que estan trampejant aquesta davallada, malgrat que la crisi global que ens afecta a tots les pot afectar enguany.

I del SIMO, què se’n farà? Segons l’organització, tornarà puntual a la seva cita el 2009, replantejat per tal d’estar més d’acord amb les necessitats del sector i de les empreses que hi exposen. Aquesta renovació ja s’estava duent a terme amb l’ajut de la consultora Gartner, segons afirma l’organització en la nota de premsa en la qual s’anunciava la suspensió de l’edició d’enguany, així que 2008 es podria considerar com un parèntesi en la dilatada història d’aquest esdeveniment que ens ha de dur a un nou format.

La qüestió és si el SIMO realment sobreviurà a aquesta etapa. Fins ara era considerada una de les fires d’informàtica més importants d’Europa, un rànquing dominat al vell continent pel CeBIT de Hannover (que tinc entès que tampoc passa per uns bons anys malgrat que aguanta amb dignitat) i a nivell mundial potser pel CES de Las Vegas. En fi, ja ens ho trobarem d’aquí a un any…

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Rèquiem pel SIMO”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio