Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Noticies

Si una màquina em llegeix un llibre, estic infringint algun dret de l’autor?

Associacions nord-americanes pressionen a Amazon.com per funcionalitats de lectura automàtica del Kindle 2
By , on 14 de març de 2009
El Kindle 2

El Kindle 2

La resposta a aquesta pregunta, que pot semblar sorprenent a alguns, tampoc és menys sorprenent: si, per a algunes associacions d’autors i editors dels Estats Units, si compreu un llibre electrònic i la funció de lectura en veu alta del Kindle 2 d’Amazon us el llegeix, li esteu provocant un dany econòmic tant a l’autor com a l’editor.

Tot ve arrel de què el nou lector de llibres electrònics (ebooks) del gegant nord-americà s’ha llençat incloent una funcionalitat que permet que sigui el mateix aparell el què mitjançant una veu sintetitzada, llegeixi en veu alta el contingut d’un llibre. No cal fer-ne una versió gravada “manualment”, llegint el llibre amb uns actors per a gravar-ho i distribuir-ho posteriorment en format d’àudio. L’empipament d’aquest col·lectiu és fàcilment explicable: fins ara, si un client volia la versió parlada en audiobook, havia de gratar-se la butxaca i gastar-se els quartos que costa. A partir d’ara, i si tecnologies com aquesta segueixen avançant i consolidant-se, és possible que puguem començar a prescindir d’això.

Cal indicar que fins fa poc, les tecnologies de sintetització de veu per a la lectura automatitzada de textos no oferien una qualitat mínima per a seguir tot un llibre d’aquesta manera. Això sembla que comença a canviar en paral·lel a les tecnologies que permeten reconèixer la parla i convertir-la en text en un ordinador, el mateix però a l’inrevés.

La seva utilitat queda lluny de qualsevol dubte: mentre molts puristes afirmen que com el paper i la lectura “tradicional” no hi ha res, les persones amb discapacitats visuals compten amb un ajut inestimable per gaudir del món de la literatura sense haver de recórrer a l’ajut d’una altra persona. Aquelles persones que per diversos motius no poden estar pendents de mirar un llibre també se’n veuen beneficiades. Tenim per exemple les persones que han de passar-se molta estona a l’ordinador o conduint, i que podran escoltar un llibre com aquell qui sintonitza un programa de ràdio. O potser els podcasts no existeixen?

Els avantatges són evidents, així que perquè tant d’enrenou? simple, els posseïdors de drets volen continuar cobrant, però ara sembla que dos cops pel mateix. Ells afirmen que amb la veu sintetitzada s’afegeix una funció al llibre per la qual no han pagat els lectors. Amazon es defensa amb una evidència: la funcionalitat afegida no es troba en el llibre en sí mateix, ni se li afegeix res; la nova funcionalitat de lectura automatitzada rau en l’aparell. Tenen tota la raó del món.

Un cop realitzada la venta, no hauria de ser qüestió del venedor què en fem o en deixem de fer de la nostra nova possessió, en aquest cas com es llegeix un llibre. Perquè, hauria de ser delicte que una mare li llegeixi un clàssic de la literatura a un fill abans d’anar a dormir? o que algú declami poesia en un escenari públic emparant-se d’un llibre com a suport i no pas memoritzant els textos? Si qualsevol d’aquestes pràctiques no us semblen delictives, llavors és que pensem de la mateixa manera.

Tot i admetent que existeix un problema greu amb la pirateria (encara que exagerat per part dels mateixos interessats), aquestes entitats es passen de la ratlla en intentar dictar-nos què podem i què no podem fer amb els continguts que adquirim lícita i legalment. És el mateix problema que amb la música; perquè un sistema DRM m’ha de lligar a un reproductor determinat si jo el dia de demà me’n vull comprar un altre? no té cap sentit… tret del de passar per caixa vàries vegades pel mateix producte. Si, una jugada intel·ligent, però no crec que tots plegats siguem tan tontos…

Per a mi, aquesta gent no dista gaire dels capellans que en plena revolució industrial titllaven les màquines de vapor d’enginys del diable. És cert que l’avanç tecnològic té sempre una cara fosca, però aquesta és provocada per l’ús que els éssers humans donem a les tecnologies, i no per la seva mateixa naturalesa. A fi de comptes, la tecnologia emprada per impulsar un coet pot ser usada per disparar míssils que portin un explosiu per matar altres persones, o bé per portar la humanitat a travessar la frontera de l’espai i colonitzar altres mons. Un bon exemple d’aquesta dicotomia és Werner Von Braun, cervell de les V1 i V2 nazis i posterior artífex del programa Apol·lo nord-americà, que si s’hagués dedicat només a la cursa espaial probablement molts londinencs li haguessin agraït.

Si ens hem de posar en contra del progrés, fem-ho de totes totes: ataquem l’impremta, que no en va és la culpable de què posteriorment s’inventés la fotocopiadora i, per tant, sorgís la possibilitat de fer còpies indiscriminades de continguts gràfics. Però no ens quedem aquí, anem més enllà i prohibim qualsevol forma d’escriptura. Si ningú sap llegir ni escriure, segur que no es podran fer còpies de textos i els drets d’autor quedaran ben protegits.

Exagerat? si, sens dubte, però només us posava un exemple molt extrem del què ens hi juguem si comencem a limitar el potencial desenvolupament tecnològic. No en va, el Kindle 2 pot suposar un precedent sobre el qual es construeixi un sintetitzador de veu que permeti parlar a persones mudes, o d’altres tecnologies que ni ens imaginem.

Tot consisteix en no intentar posar barreres al camp i si saber-se adaptar als canvis i a les novetats que sorgeixen. I això no vol dir que us baixeu la música d’Internet piratejant-la a través de l’eMule o us fotocopieu els llibres; recordeu que és bo que la tecnologia existeixi però hem de vigilar els usos que li apliquem. Seria el mateix exemple d’un ganivet, que tant pot servir per tallar la carn com per matar algú. A la nostra mà està fer-lo servir per a un d’aquests dos usos. Jo tinc ben clar com ho faré, i vosaltres?

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Si una màquina em llegeix un llibre, estic infringint algun dret de l’autor?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2017, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio