Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Noticies

Sun Microsystems podria estar pensant en una reestructuració o, fins i tot, en la venta

By , on 11 de setembre de 2008

El logotip de la historica companyiaDes de fa molt de temps que sento una gran admiració per l’empresa de Santa Clara (Califòrnia, Estats Units), ja que els seus productes sempre m’han semblat útils, simples i molt eficaços. Malauradament no he pogut tocar gaire el seu maquinari (tot just una estació de treball al laboratori d’arquitectura de computadors quan era a l’universitat), però si el seu programari (StarOffice, Solaris i Java), i me’n declaro un gran entusiasta. I això provoca que el que explico en aquestes ratlles m’hagi entristit, ni que sigui lleugerament i encara que no s’hagi confirmat.

Sun no passa per un bon moment. Les seves accions han anat davallant amb pas ferm durant tot el que portem d’any, i això ha dut a rumors sobre una possible reestructuració o, fins i tot, que la multinacional sigui adquirida per una altra companyia. I ara us podeu preguntar: i això a mi què m’importa? Doncs a més dels possibles acomiadaments (que sempre és trist veure com algú, sigui d’on sigui, perd la feina), aquesta companyia treballa molt en el nostre país i té clients prou importants com la Generalitat de Catalunya o la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.

Per a aquesta darrera, tinc entès que proporciona la tecnologia que permet a TV3 i Catalunya Ràdio tenir els seus arxius digitalitzats. Imagineu-vos el que ha de ser digitalitzar tot el contingut que es grava a la nostra televisió pública (i que consisteix no només en allò que s’ha emès) i posar-ho de manera que la seva indexació sigui el més ràpida i flexible possible per a posteriors cerques. La quantitat de maquinari (deuen posar un servidor nou i dels grans cada dia, pel cap baix) i la qualitat del programari per a gestionar-ho ha de ser senzillament impressionant. Evidentment, qualsevol operació important a la casa mare de Sun podria tenir repercussions als negocis que la companyia fa al nostre país.


[ad]

El fet és que des de ja fa un temps, diversos rotatius en línia venen jugant amb la idea que la multinacional nord-americana pateixi una reestructuració o -més sucós encara- sigui venuda. Aquí jo veig diversos factors d’atracció del nostre interès: en primer lloc, i ja que Sun és un autèntic “monstre” del sector informàtic, la seva adquisició per part d’una altra empresa farà sens dubte que la compradora vegi augmentat el seu valor tant entre els inversors com dins de la industria.

S’ha rumorejat amb què dos pretendents de Sun puguin ser HP o Microsoft, i realment són de les poques companyies del sector que tindrien els recursos necessaris per dur a terme una operació d’aquestes dimensions. Jo, a Microsoft, gairebé la descarto d’entrada. El motiu és molt senzill: legalment, l’adquisició de Sun podria comportar-li més problemes que beneficis, ja que de ben segur se l’acusaria de monopoli en algun dels camps en els que coincideixen ambdues companyies.

Una captura de pantalla d\'OpenSolaris, l\'Unix lliure promogut per la companyia

Per a HP el tema seria diferent: ambdues empreses tenen un perfil, una orientació i unes àrees de negoci coincidents, i continuarien tenint altres rivals de pes (com Dell) tot i una adquisició o una fusió. I ja que parlem d’unions d’igual a igual, proposo dos candidats més: Dell i Oracle. Pel que fa a la primera, només en el cas que es pogués vendre les seves factories de PC’s, i dubto molt que Michael Dell hi pugui estar interessat, i pel que fa a Oracle, potser el problema serien els diners, però crec que són dues empreses que conjuntament poden oferir solucions “claus en mà” molt més potents als grans clients.

A tot això, em queda una consideració per fer: què passarà amb tots els projectes lliures en els quals hi participa la multinacional nord-americana? I és que no són pas pocs ni manquen d’importància: OpenOffice (l’única suite ofimàtica que li fa a dia d’avui la competència d’igual a igual a l’Office de Microsoft) OpenSolaris (el sistema operatiu lliure tipus Unix i producte del codi font alliberat de Solaris, l’Unix desenvolupat sota una model propietari per la mateixa Sun), MySQL (la base de dades open source més important actualment) i Java (un llenguatge de programació multiplataforma en el qual es basen moltes aplicacions en línia i d’execució local).

Sense el concurs de Sun, tots aquests projectes cabdals en el món de la informàtica moderna i d’altres que no hem llistat com l’IDE Netbeans, es podran veure tocats de mort.

No obstant, i a despit del que puguin dir els mitjans de comunicació i analistes, tinc confiança en Sun i crec pot tenir els recursos necessaris i l’empenta per mantenir-se. Només cal que generi confiança en els accionistes i que continuï en la seva línia amb els productes que fa. De totes maneres, que aquesta companyia perdés la seva identitat corporativa dins les entranyes d’un altre “monstre” de la informàtica suposaria perdre una forma d’entendre la tecnologia i un punt de vista més en la varietat. I com us diria qualsevol biòleg, perdre diversitat equival a empobrir l’ecosistema.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Sun Microsystems podria estar pensant en una reestructuració o, fins i tot, en la venta”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio