Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies

Tendències tecnològiques del 2011

Visions de futur en l'àmbit de la tecnologia de consum, en la que les tablets i el 3D seran els grans protagonistes del proper any
By , on 23 de gener de 2011

Si en acabar el 2010 vam fer un repàs exhaustiu en diverses categories del que més havia marcat l’any, ara que comencem el 2011 és hora d’enfundar-nos el vestit de vident i intentar predir com aniran els trets uns propers mesos que es presenten ben carregats de novetats d’alló més interessants. En aquesta ocasió preferim obrir el camp de visió, i traçar algunes línies generals que tal vegada siguin les que marcarán els camins de la Tecnologia de consum (en majúscules) d’ara endavant. Són tendències, direccions esperades, visions, que els experts de l’àmbit, i nosaltres mateixos, creiem que seran decissius en tots els aspectes.

iPad va ser el precursor d'una tecnologia de futur

La veritat és que no cal disposar de grans facultats d’endevinació per afirmar les que a grans trets seran les tecnologies que més fort pegaran aquest 2011. En primer lloc, que canvï l’any és una bona excusa per tenir-nos a tots fent prediccions, però no és més que un punt d’inflexió simbòlic. I és que les coses no succeeixen de la nit al dia, sinó amb una evolució progressiva. Així doncs, el primer pas és girar la vista enrere i veure d’on venim: d’uns darrers mesos marcats per productes d’èxit fulgurant, de marques totpoderoses (Apple principalment o els mòbils amb Android), d’una tendència imparable cap a la portabilitat (amb Internet mòbil com a gran fita) i d’un Nadal en el que tothom anava boig per comprar un televisor en tres dimensions.

Això ja és simptomàtic de molt, de la mateixa manera que ho són altres termòmetres de la indústria com les fires internacionals. I en aquest sentit el CES Las Vegas 2011, l’esdeveniment internacional de la tecnologia de consum més important del món, és ideal per conèixer els protagonistes de la temporada. En aquest sentit, només cal llegir el subtítol amb el que es va batejar el CES enguany per esbrinar el producte que més pot triomfar d’aquí res: “la fira de les tabletes”. Des que la companyia de la poma va obrir la carrera espacial de les tablets amb el revolucionari iPad, que totes les altres marques (sobretot les asiàtiques) s’han posat les piles per ficar el cap, i la resta del cos, en un mercat amb clara expansió.

Passem doncs ja a repassar les tendències tecnològiques del 2011 amb un llistat orientatiu dels productes o àmbits que més projecció poden tenir:

1. Tablets amb pantalles tàctils
Ho acabem d’anunciar i no hi ha cap més opció que situar aquests enginys com la que segurament serà la tendència tecnològica més destacable dels propers mesos. Al CES van presentar les seves credencials firmes com LG, Samsung, Toshiba, Asus i Motorola, amb prototips que sobrepassaven fins i tot les grans virtuts del iPad (del qual també se’n parla que arribarà una revisió properament). Aquesta última empresa va presentar el Xoom, un interessant tablet de 10 polçades en alta resolució, que soporta Adobe Flash (cosa que no fa el gadget d’Apple), i que incorpora dues càmeres capaces de gravar video en alta definició. La veritat és que el que tothom pensava que eren mòbils tàctils hipertrofiats, comencem a comprovar que són un concepte molt més atractiu i poderós. Al seu moment, tothom vem dir que el recent nascut iPad ho canviaria tot, i la veritat és que ara comencem a intuir que no ens equivocàvem. Cal dir recordar també, que al terme tablet hi cap també altres dispositius germans com els llibres electrònics, que també gaudiran de gran projecció.

2. Tecnología 3D
Hem evitat titular-ho televisiors en 3D, perquè a partir sobretot del naixement de la Nintendo 3DS entenem que la tendència tridimensional abraçarà un camp molt superior al estrictament delimitat per les grans pantalles audiovisuals. Certament, la consola portàtil de la marca nipona és una senyal que l’experiència que es proposa amb les imatges en relleu han de traspassar els continugts típics com el cine i els esports, per poder-se gaudir també mentre estem jugant o alhora de llegir un mapa de carreteres. A més, també ha servit la 3DS per demostrar que el camí ha seguir pot (i ha de) ser el de la visió directa sense cap tipus d’ullera entremig, que només feien que anquilosar una tecnologia que mai semblava que acabava d’arrencar fins ara. El CES també va ser testimoni de presentacions interessants en aquest camp, amb enormes pantalles de TV en 3D que, en alguns casos, s’atrevien amb l’opció sense ulleres.

Els televisors 3D començaran a prescindir de les ulleres en els propers anys

3. Realitat Augmentada
Des de jocs revolucionaris (i en aquest cas de tall nacional) com Invizimals fins a aplicaciones per a iPhone o Android com Around Me, la realitat augmentada està expandint-se cada cop més per la nostra quotidianitat per sumergir-nos així en el costat “digital” de la vida. Invizimals és un títol de PSP que va nèixer fa uns mesos i que ja coneix noves edicions, i que consisteix en utilitzar la càmera accessoria per mostrar la realitat a una pantalla en la que s’afegeixen a la vegada elements virtuals (els èssers que hem d’anar “caçant”). AroundMe, per la seva part, és un programa més seriós que ens permet cercar locals de tota mena que tenim al voltant indicant-los a la pantalla del telèfon sobre la imatge real de l’espai en què ens trobem (i que és captada en tot moment per la càmera). Així, estan a la Plaça Catalunya de Barcelona, l’aplicació ens senyalarà al damunt de cada edifici que anem enfocant de què es tracta i a quina distància està. Realment sorprenent i útil quan ho proves. Altres productes destacables que encara li donen una segona volta al concepte és ARDrone, un simulador de vol que uneix un aparell real que vola (un quadricòpter amb dues càmeres) i el software divers que es pugui desenvolupar per treure-li tot el suc amb el mòbil.

4. Xarxes Socials i Aplicacions que desdibuixen les fronteres entre virtual i real
Les xarxes socials i la majoria de software present a Internet s’han mantingut tradicionalment sempre enfocats en un pla virtual, excepte contades singularitats com la plataforma Second Life. Ara és l’ocasió perquè tot aquest terreny es dinamitzi amb la inclusió d’elements que faran que la divisió entre virtualitat i món real es borrin i comencin a aplicar-se els softwares a la realitat. En aquest sentit, no estem parlant del mateix que proposa la realitat augmentada (tot i que poden compartir certs trets i objectius), i per això no ho posem en el mateix sac. Exemples d’aquests son Foursquare o Gowalla, xarxes socials que ens geolocalitzen. Altres aplicacions com RunKeeper, duen un registre del nostre exercici físic mitjançant el GPS. També podria ser Instagram, una xarxa que viu de les càmeres dels nostres smartphones a les que se suma una sèrie de filtres variats i encantadors perquè actualitzem a cada moment amb fotografies que “maquillen” al nostre gust la realitat. O 11870, que ens permet qualificar i localitzar llocs de menjar mitjançant el nostre telèfon mòbil de darrera generació.

5. Banda ample mòbil i 4G
En ple èxit dels telèfons intel·ligents i dels dispositius portàtils que apuntavem a l’inici, és de calaix que tot això haurà de venir complementat per unes bones connexions que en treguin el màxim rendiment. En aquest cas, el 2011 serà l’any en que s’aniran abandonant les connexions tradicionals a Internet per aprofitar l’arribada de la tecnologia 4G (substituta de l’actual 3G). Això significarà que els usuaris milloraran el seu accés a Internet via els seus telèfons mòbils. Segurament, serà en un principi un producte car dirigit als professionals i altres usuaris especialitzats, amb una implantació lenta que progressivament serà explotada a nivell més global. Tanmateix, aquest any comença la cursa per l’Internet mòbil de nova generació.

Fotos (per ordre d’aparició): Natha1308 i Ji-Ho

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Tendències tecnològiques del 2011”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio