Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Seguretat, Tutorial

Uns quants consells per passar un estiu tranquil… informàticament parlant

By , on 11 de agost de 2008

Perill de virusJa no ens és estrany a aquestes alçades sentir els consells de les autoritats per prevenir els robatoris i assalts a la llar o a la via pública, especialment en aquestes dates estiuenques en les que ens visiten tants i tants turistes (“guiris” que dirien alguns ;-) i que els lladres aprofiten per fer-se l’agost, i mai millor dit. Doncs bé, tampoc ens hauria de ser estrany que en aquestes dates les amenaces a la seguretat informàtica també mutin, es transformin i canviïn ni que sigui parcialment per aconseguir arribar al públic que es troba fent vacances.

Panda Security, l’empresa basca del sector tecnològic més internacional, ha donat una sèrie de consells per millorar la seguretat dels usuaris informàtics ens els mesos de més calor, malgrat que aquestes mesures es poden aplicar tot l’any i, de fet, és convenient fer-ho. Personalment m’han semblat molt encertades, sobretot el fet d’enfocar-ho cap a l’estiu, doncs sense deixar de ser el mateix discurs de sempre, segur que així s’aconsegueix captar l’atenció de més d’un que aquests dies gaudeix del seu descans estiuenc.


[ad]

El logo de Panda SecurityEl primer consell que ens dona Panda no pot ser altre: disposar d’una solució de seguretat activa i actualitzada en tot moment. La companyia de l’osset de peluix afegeix el tallafocs com a necessitat indispensable d’aquesta.

Es pot acusar a Panda d’escombrar cap a casa, ja que el seu sector és la venda d’antivirus i paquets de seguretat, però el cert és que el suggeriment té tota la validesa independentment que vingui de Panda, d’una altra companyia fabricant de solucions de seguretat o d’un analista independent.

La majoria de les amenaces a la seguretat informàtica avui en dia ens arriben a través del correu electrònic en forma de phishing o malware en fitxers adjunts, així que és lògic que el segon consell que ens dona Panda en el seu recull es dirigeixi a aquesta eina. I aquest no és cap altre que desconfiar dels missatges que us arribin amb alguna demanda, especialment si aquesta es refereix a entitats bancàries, i sobretot si us demana fer click en algun enllaç inclòs en el mateix missatge.

Penseu que simular l’aparença d’un missatge autèntic de la nostra entitat bancària habitual és summament fàcil, i fins i tot es poden adquirir per Internet programes que permeten fer-ho a qualsevol persona.

Si se’ns reclama quelcom des de la nostra entitat, per tal de verificar si la requesta és autèntica tan sols haurem d’obrir un navegador web i picar manualment l’adreça del servei bancari nosaltres mateixos. Així ens assegurarem que el lloc que estem visitant és legítim.

També seria una bona idea que l’antivirus estigués configurat per a escanejar els missatges de correu entrants.

La resta de consells de Panda Security són:

Instal·lar tan bon punt surtin publicades les actualitzacions dels programes que tinguem instal·lats en el nostre ordinador, i no només les del sistema operatiu; si no ho feu ja, fora interessant que cada cert temps passéssiu per la pàgina web del fabricant de cadascun dels programes que feu servir més sovint per veure si s’hi han penjat alguns pegats de seguretat, descarregar-vos-els i instal·lar-los.

Evitar descarregar qualsevol contingut des de llocs no fiables. Panda esmenta explícitament els sistemes P2P, malgrat que molts activistes d’aquestes eines us diran que si bé existeixen perills, l’índex de seguretat és el mateix que per a altres serveis d’Internet. Particularment, i per la meva experiència, sé que es poden trobar molts perills en aquests sistemes, però si es sap buscar i es té compte, s’esquiven ràpidament.

– Si us ofereixen passar-vos un arxiu en xats o grups de noticies sota QUALSEVOL excusa, encara que sigui una fotografia o un programa amb la promesa que us anirà molt bé per a una tasca determinada, no us en refieu i no l’accepteu. Es pot tractar d’un programa espia o que converteixi la vostra màquina en “esclava” d’una xarxa de bots.

No faciliteu mai cap dada personal més de les que siguin necessàries, una mesura que heu d’adoptar tant en xats, grups de discussió com en les puixants xarxes socials com són Facebook o MySpace. A l’hora d’omplir el vostre perfil penseu si al visitant realment li interessarà conèixer a quina escola heu estudiat, a quina universitat heu fet la carrera o a quines empreses heu treballat. La suplantació d’identitat, tant en un sentit com en l’altra, és una realitat.

No compreu a Internet en pàgines no segures. Assegureu-vos sempre que el comerç electrònic al que voleu adquirir un producte té totes les mesures de seguretat que es poden demanar en aquests casos i un sistema per a què us tornin els diners en el cas que no estigueu satisfet dels seus serveis. Consultar en fòrums i xats sobre la solvència d’aquest comerç en línia a altres internautes que hi hagin tingut tractes també és una bona idea.

No empreu un ordinador compartit per a fer operacions delicades. Des de consultar el correu electrònic fins a transaccions bancàries online, empreu sempre el vostre ordinador o una màquina segura, i mai un ordinador a disposició del públic com poden ser els que trobareu als hotels o cibercafés. No sabeu si poden contenir spyware o programes espia instal·lats per tercers que robin els vostres noms d’usuari i contrasenyes.

Utilitzeu sistemes de control patern. Amb les vacances escolars, els nens tenen ara per ara tot el temps del món per fer servir els ordinadors i navegar per Internet. És una bona iniciativa que, sempre que us sigui possible, els acompanyeu en aquesta navegació, però si no pogués ser així, empreu algun tipus de programari que controli a quines pàgines poden accedir o no. Pot semblar una mesura censora, però penseu que hi ha tota mena de trampes destinades als més menuts de la casa que els esperen a la xarxa.

Recordeu que tots aquests consells són vàlids no només en aquests mesos de calor, vacances i platja, sinó al llarg de tot l’any, però és potser en aquesta època en la que tot es relaxa (inclosos els nostres sentits) en la que cal destacar aquests consells.

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Uns quants consells per passar un estiu tranquil… informàticament parlant”

1

Un consell per als de panda: dediceu-vos a una altra cosa que els virus a windows són incontrolables.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio