Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Software
Una tecnologia que ja té la seva història però que molta gent està descobrint ara

Business Intelligence: quan la tecnologia ajuda a la presa de decisions

Poden ser des de sistemes molt senzills fins a grans paquets de milers d'euros de cost
By , on 28 de desembre de 2010

Avui en dia es diu tot sovint que la informació és poder. No és una frase desencertada, però permeteu-me que rebli aquest clau una mica més: les conclusions que podem extreure d’aquesta informació és la clau que ens pot donar el poder. I vivim en una era que, almenys per les nostres latituds, la informació no és precisament un bé escas. Altra cosa és extreure’n les conclusions adequades.

Meditar les decisions

Els sistemes informàtics de Business Intelligence (BI) ens ajuden, precisament, a prendre decisions basant-nos en l’anàlisi de les dades de l’empresa o organització. Treieu-vos del cap que sigui l’eina qui prengui la decisió per vosaltres; la I d’Intelligence no fa referència a intel·ligència artificial, no és la màquina la que pensa, ella només recopila, processa, resumeix i presenta de manera comprensible una sèrie d’informacions.

Si bé la imatge habitual que podem tenir d’aquests sistemes és la d’uns monstres pesants per a grans corporacions, amb bases de dades de milers o milions de registres, amb marques tan conegudes como SAP, Oracle o IBM, l’altre dia vaig escoltar en una conferència sobre la matèria com un ponent explicava que fa anys va implantar una solució que es podria considerar de BI amb un ContaPlus comprat al quiosc, un Excel i un control per lligar les dades del primer fent-les passar cap al segon. El cost de la solució fou menyspreable, i si us pregunteu si es pot considerar una eina de BI us diré que si ajuda a la presa de decisions, jo bé la hi considero.

De solucions i productes que entren en aquesta categoria de programari n’hi ha de tota mena, des de programari lliure (com Pentaho, cost zero i una comunitat d’usuaris/desenvolupadors per a resoldre dubtes i problemes) fins als grans noms de la industria, els mateixos que ja he esmentat abans (SAP, Oracle, IBM, SAS).

Per extensió, queda fora de l’objectiu d’aquest article explicar-vos com està composat un sistema de Business Intelligence, encara que sí us puc dir perquè el necessiteu: molts cops, les decisions que prenem es basen en informació esbiaixada, no tenint en compte factors o circumstàncies que no veiem a simple vista, i que sortirien amb una anàlisi més a fons de les dades. Si, naturalment aquesta anàlisi la podem fer a mà, però quan treballem amb desenes de paràmetres i milers o milions de registres, la possibilitat d’equivocar-nos és molt alta.

El sistema informàtic no és infal·lible, però si està lliure de les errades de càlcul pròpies dels humans, no es cansa, i realitza tasques repetitives molt ràpidament. Ideal, doncs per a processar tones d’informació, que és el que al cap i a la fi acaba fent un BI per donar-nos un resum, sovint amb unes gràfiques la mar de comprensibles.

Foto: bachmont en Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Business Intelligence: quan la tecnologia ajuda a la presa de decisions”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio