Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Software

Com seran els futurs Firefox?

By , on 12 de juliol de 2008

Logo de FirefoxJa hem deixat enrere l’eufòria pel llançament de Firefox 3.0, la nova versió major del navegador lliure més conegut i utilitzat pels internautes amb el qual Mozilla espera fer alguna cosa més que d’espàrring per a l’Internet Explorer, amb una gran seguretat pròpia en les funcionalitats, la seguretat i estabilitat del seu producte. I aquest és un bon moment per veure el que ens oferirà el futur pel que fa a aquest navegador.

La primera parada del nostre viatge es produirà -si tot va com està previst- a principis del 2009 amb Firefox 3.1, que estarà basat en el motor de renderització Gecko 1.9.1 en comptes de la versió 1.9 de l’actual Firefox 3.0 . Aquest motor renderitzarà les pàgines encara millor i amb més velocitat.

Però el que més vull destacar és el suport per a l’incipient versió 5.0 del llenguatge HTML, malgrat que aquesta encara es troba en una fase primerenca de desenvolupament i de moment només comptem amb un esborrany que ens mostra a grans trets les novetats que aportarà.

Una d’aquestes novetats és el tag <VIDEO>, motivat per l’èxit de serveis com YouTube i la necessitat de començar a pensar a estandarditzar la forma d’encastar vídeo en una pàgina web, ja que actualment les solucions que ofereixen vídeo en linia són propietàries i tancades.


Que jo sàpiga, Firefox 3.1 és el primer navegador web que mostra clarament la seva intenció d’adoptar tan ràpidament com li sigui possible l’HTML 5, i fins i tot fa mèrits abans que aquest sigui publicat, quelcom que no ens ha d’estranyar si tenim en compte que el programari lliure i els estàndards oberts es duen molt bé.

La nova barra d\'adreces, la funcionalitat mes aplaudida del Firefox 3.0

El navegador també estarà més optimitzat per a les aplicacions web, un paradigma de programació i ús de programari que està sent cada cop més usat en tots els àmbits, des del professional fins a l’usuari final. Tenim per exemple les Google Apps, potser les aplicacions web més populars i utilitzades per un perfil molt ampli d’internautes, des d’empreses i institucions fins a usuaris particulars.

L’iPhone d’Apple és també un bon exemple de l’ús d’aquest paradigma, doncs les aplicacions desenvolupades per terceres parts externes a Apple empren el navegador web Safari inclòs en el sistema operatiu del telèfon per a funcionar.

Hi ha també novetats menors o menys detallades, com poden ser el suport per a la tercera versió dels fulls d’estil CSS, una eina que ens permet organitzar els preferits i l’historial o el major control sobre els add-ons per motius de seguretat.

L’historial de descàrregues s’integrarà en l’historial general de pàgines web visitades, proporcionant una vista unitària del nostre “rastre” a la Xarxa de xarxes.

I ja per acabar, les pàgines obertes en les diferents pestanyes es podran veure en “miniatura” abans d’accedir-hi, tot i que no s’ha revelat la forma exacta en què es realitzarà aquesta visualització, si serà en thubnails que apareixeran flotant enfront de les pestanyes, o bé en una pestanya a part on podran ser visualitzats tots els thubnails en conjunt.

Això és tot pel que fa a Firefox 3.1, tot i que també cal destacar que hi ha hagut un petit avanç sobre la versió 4 del navegador lliure, de la qual comptem únicament amb un petit esbós. En aquest cas, el poc que sabem consisteix en la supressió del ja antiquat protocol Gopher en la instal·lació per defecte i l’afegit de la compilació Just In Time (JIT) per a Javascript 2. El calendari per a aquesta propera iteració major encara no ha estat previst, però com dèiem, es massa aviat encara per a saber-ne res.

A mode de curiositat, i ja per acabar, diré que el nom en clau de Firefox 3.1 és Shiretoko, paraula que segons l’edició en anglès de la Wikipedia correspon al nom d’un parc natural del Japó.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Com seran els futurs Firefox?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio