Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Correu, Internet, Noticies, Software

Els usuaris de Gmail ja poden fer videoconferència

By , on 16 de novembre de 2008
Una imatge de la videoconferència de Gmail

Una imatge de la videoconferència de Gmail

Google ha afegit una nova característica al ja de per si complet servei de correu electrònic en línia (webmail) gratuït Gmail: la possibilitat de realitzar videoconferències amb els nostres contactes.

Fins ara, Gmail disposava de la funcionalitat de missatgeria instantània proporcionada pel protocol GTalk. Aquest es pot usar també mitjançant un programari instal·lable en el sistema operatiu de l’ordinador, però pel que he pogut veure ha davallat el nombre d’usuaris d’aquest darrer gràcies a la integració en Gmail, on podem veure un requadre a mà esquerra amb els nostres contactes, als quals podem obrir una finestra de diàleg si estan en línia.

La funcionalitat recentment presentada per Google permet ampliar aquesta funció de missatgeria instantània a converses amb àudio i vídeo incorporat, el que s’anomena videoconferència. Per tal d’accedir-hi, el primer pas és la descàrrega i instal·lació d’una petita peça de programari que s’afegirà al sistema operatiu i el navegador, el que s’anomena un plug-in.


[ad]

Aquest programa, totalment gratuït i que es pot baixar de la Xarxa sense haver-nos de registrar enlloc ni fer cap mena de pas previ, s’executa de forma directa i és el que permet a Gmail poder accedir a la imatge que capta la càmera web (webcam) i l’àudio que captura el micro, al mateix temps que gestiona la transferència de dades que flueixen des de l’altra banda.

Les aplicacions de videoconferència acostumen a utilitzar programes que s’instal·len en el sistema operatiu, diferents del navegador tot i que poden tenir cert grau d’integració. Aquest és el cas de Skype, potser el programa més conegut d’aquesta mena i que gaudeix de més predicament entre els usuaris. Ja que Skype facilita poder trucar des de l’ordinador a números de telèfon “convencionals” (fixes i mòbils nacionals o de fora del país), la integració en el navegador es basa en reconèixer els números de telèfon que surten a les pàgines web i, amb un sol clic, marcar-los i fer-hi una trucada.

Google no ha tingut gaire sort amb GTalk, car no és un programa gaire usat tret de la funcionalitat inclosa en el servei Gmail i que he esmentat tot just fa un moment, enfront de la competència. El Live Messenger de Microsoft en les nostres latituds i l’ICQ i AiM (AOL Instant Messenger) als Estats Units dominen el panorama. Per la VoIP (Veu sobre IP per la seva denominació anglesa) l’Skype (també esmentat en aquest mateix article) porta la veu cantant.

Així doncs, aquesta nova funcionalitat pot (i probablement vol) ser un intent per part de la multinacional del sector per arrabassar part de la quota de mercat d’aquests programes líders, en definitiva una tornada a primera plana d’un sistema que d’ençà de la seva integració amb Gmail no ha generat gaires noves noticies que cridin l’atenció del gran públic.

Per a la realització d’aquesta nova funcionalitat, Google ha emprat estàndards de la Web acceptats per tothom, com els protocols XMPP o RDP. Per a la transmissió de vídeo s’ha confiat en el protocol H.264, un còdec d’alta definició de vídeo creat per diverses institucions internacionals com l’ISO. Aquest còdec té la virtut de permetre la transferència d’imatge a través de xarxes telemàtiques amb una qualitat molt bona i consumint molt poc ample de banda. Això facilita que, per exemple, puguem tenir vídeo a pantalla completa amb una qualitat més que decent (sempre i quan la càmera web de què disposem a l’ordinador estigui a l’alçada).

De fet, la mateixa Google té un compromís amb els usuaris per emprar estàndards oberts en els seus programes de comunicacions. Així, de passada, també es garanteix que terceres parts puguin interactuar amb les aplicacions de la companyia del cercador.

El funcionament de la videoconferència en el Gmail és molt simple, seguint la tradició d’una interfície molt còmoda per als usuaris novells. Tan sols hem d’obrir una finestra de xat amb l’usuari que estigui connectat i vulguem parlar-hi, i a la part inferior ens sortirà un indicatiu que ens obrirà la finestra de videoconferència. L’altra part, l’altre usuari, ha d’acceptar la trucada, el que equival a despenjar el telèfon en una trucada “de tota la vida“.

A partir d’aquí, podem seguir la videoconferència en una finestra que podrem separar del navegador web, o bé fer-ho maximitzat a tota pantalla.

El plug-in està disponible de moment per a Windows i Mac OS X, essent compatible amb els navegadors web Firefox (versió 2.0 o superior), Internet Explorer (versió 6.0 o superior), Safari (3.0 o superior) i Google Chrome (com no!), i de moment no hi ha noticies d’una versió per a Linux. No deixa de ser curiós per a una empresa que recolza obertament el programari lliure i fins i tot l’empra per als seus propis projectes (cas de la plataforma Android per a telèfons mòbils basada en GNU/Linux) no hagi comptat amb una versió del sistema del pingüí per a aquest plug-in.

Aquesta funcionalitat no ha estat implementada en el programari Google Talk per a Windows, pel que només la podrem emprar des de l’interficie d’aquesta xarxa de missatgeria instantània que es troba integrada amb Gmail.

Als internautes sense cap mena de dubte els serà molt còmoda la integració d’un nou servei en el correu electrònic de Google, ja que al seu torn aquest està integrat amb una sèrie d’eines com el calendari o el lector de feeds RSS, contribuint d’aquesta manera a eixamplar el concepte de “sistema operatiu en línia” en una nova direcció. Ara, i a través del navegador web ja podem usar una funció més.

La presentació d’aquesta nova funcionalitat coincideix en el temps amb la presentació per part de Microsoft d’una sèrie de novetats per als seus serveis Live. I és que la competència entre ambdues empreses per captar l’atenció dels internautes i seduir-los és molt forta. Mentre la companyia de Steve Ballmer aposta per continuar lligant la majoria dels serveis en línia a Windows i a una presentació gràfica molt acolorida i amb gran quantitat d’elements (el que en alguns casos ha provocat les protestes com en el cas del nou Hotmail que, segons molts usuaris va més lent que abans), mentre que Google busca més la simplicitat i que sigui multiplataforma.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Els usuaris de Gmail ja poden fer videoconferència”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio