Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Noticies, Software

Gnome 2.26, nova versió del famós escriptori lliure

Aporta petits nous detalls en moltes àrees diferents
By , on 29 de març de 2009
El rètol promocional del Gnome 2.26

El rètol promocional del Gnome 2.26

El projecte Gnome ha presentat la versió 2.26 del seu entorn d’escriptori per a sistemes operatius Unix com GNU/Linux o OpenSolaris, que inclou les darreres novetats tecnològiques desenvolupades en aquest camp. Aquest és, juntament amb KDE i el cada cop més puixant Xfce, el principal entorn d’escriptori gràfic per al món Unix/Linux.

Contra gustos no hi ha res escrit, però particularment prefereixo a Gnome per sobre de KDE. Els motius són bàsicament funcionals; mentre que KDE trobo que perd moltes energies en buscar una aparença bonica, Gnome va més al gra, proporcionant uns controls (eps! que tampoc per això són lletjos eh!) i no perdent tant de temps en l’estètica, que és més espartana. També és cert que el meu gust estètic va més en aquesta línia, quelcom més senzill.

Les principals novetats de Gnome 2.26 consisteixen en un renovat sistema de gravació de CD’s i DVD’s, millores en la migració del programari de correu des de Windows, una nova arquitectura de so i una miríada d’altres novetats que per extensa i potser menys cridanera, no tractaré en aquest article. Evidentment, tampoc esmentaré els canvis tècnics que hi han hagut “sota el capot”, ja que només els podria tocar molt parcialment i la informació seria molt distorsionada. Els interessats en aquest apartat us animo a què consulteu la documentació oficial lliurada amb la nova versió.

Comencem pel programari de gravació de discos, Brasero, que en aquesta nova edició busca acostar-se una mica més a les completes suites de gravació de mitjans que podem trobar a la plataforma Windows, com poden ser els Nero o Roxio Easy CD Creator, i fins i tot al K3B del mateix GNU/Linux (no oblidem que aquest darrer, lligat a la plataforma KDE). Per a això inclou funcionalitats com la de crear projectes d’àudio amb visualització prèvia de les pistes, normalització del volum (posar el volum de totes les cançons a la mateixa alçada per tal que després no hàgim de patir estridents canvis de volum durant la reproducció del disc), i compatibilitat multisessió (poder afegir més coses a un CD o DVD parcialment gravat).

Una panoràmica del Gnome 2.26

Una panoràmica del Gnome 2.26

Fins i tot s’hi afegeix un editor de caràtules, que ens permetrà dur a terme la part més “artística” de la gravació de discos. L’antiga interfície, això si, es troba encara disponible per a aquelles persones a les què els agradi mantenir els seus costums o, simplement, no es vulguin adaptar encara a la nova aparença.

El client de correu Evolution s’integra més amb servidor Exchange en afegir suport al protocol de comunicacions MAPI. Fins ara només en proporcionava per al SOAP. Amb això, Evolution es converteix en una opció molt considerable per a totes aquelles empreses que empren servidors Exchange però volen gaudir de més llibertat en l’apartat dels clients, incorporant a més dels tradicionals Windows+Outlook, altres alternatives.

L’Exchange de Microsoft és, per dret propi, un dels servidors de correu corporatiu més emprats. Independentment del què ens sembli la companyia de Redmond o que ens agradi més el programari lliure que el propietari (o el privatiu, com l’anomena en Richard Stallman en un terme que s’està posant de moda), Exchange ofereix prou funcionalitats i flexibilitat com per ser líder en el seu sector i endur-se’n bona part del mercat.

La transició des de l’Outlook es simplifica molt, ja que a partir d’ara l’Evolution és capaç d’importar els fitxers d’emmagatzematge de carpetes del gestor personal de Microsoft, els famosos .PST . No només es queda amb els missatges, sinó que també és capaç d’importar i treballar amb els contactes, calendaris, tasques i entrades del diari.

La gestió i control de l’àudio també pateix millores destacables. S’adopta l’arquitectura PulseAudio que permet, per exemple i entre d’altres funcions, tenir un control únic i exclusiu del so per a cada aplicació. També augmenta el reconeixement i suport per al maquinari de so, com per exemple les targes externes que es connecten via USB, molt poc emprades per l’usuari final però que si són ben conegudes entre els professionals del món de l’àudio.

Els canvis seran més destacables amb el nou mesclador, ja que serà el què més veuran els usuaris. De qualsevol manera, per a aquells que prefereixin continuar emprant les velles eines, estarà al seu abast l’antic Gstreamer, que ha desenvolupat la mateixa funció fins ara.

També relacionat amb l’apartat multimèdia, tenim un suport més ampli per a dispositius que actuen com a magatzems de pel·lícules, fotos i música i que permeten que s’hi connectin ordinadors o home theaters entre d’altres. És una moda que s’està estenent en els domicilis dels usuaris particulars, ja que és certament molt còmode el fet de poder connectar-se a un servidor de continguts i veure una pel·lícula, pensant que si l’hem començat a veure al menjador a la tele, la podrem acabar veient en el portàtil al nostre dormitori còmodament estirats. El suport per a aquests dispositius es materialitza amb l’inclusió dels protocols de comunicació UPnP (Universal Plug&Play) i DLNA (Digital Living Network Alliance).

Un dels cavalls de batalla de les darreres versions del Gnome, les sortides de vídeo múltiples (molt útils quan es tracta de fer servir portàtils amb projectors o sistemes de doble pantalla), també s’ha millorat. De fet, les millores en aquest aspecte han estat constants en les darreres tres o quatre versions de l’entorn i, en general, sembla una qüestió que preocupa força a l’entorn Linux.

Són moltes més les novetats que ens aporta Gnome 2.26, tantes que podríem omplir un bloc sencer, i motiu pel qual només us n’hem explicat unes quantes aquí. No obstant, val la pena ni que sigui esmentar de passada les novetats per als programadors (que en són unes quantes), el suport per a maquinari de reconeixement dactilar (que comencen a portar la majoria dels portàtils), la possibilitat de transferir fitxers que s’ha afegit al client de VoIP Empathy, o la possibilitat de descarregar la compatibilitat amb un tipus de fitxer desconegut des del mateix gestor de programes.

A partir d’ara i després del llançament de la versió final estable, les diverses distribucions començaran a incloure Gnome 2.26 per als seus escriptoris. La primera en fer-ho ha estat Zenwalk 6.0, que ha llançat una edició Gnome de la seva distro tot just un dia després del llançament de l’escriptori. És d’esperar que la propera Ubuntu 9.04, que ha de sortir el mes vinent, també l’inclogui, així com la resta de “pesos pesants” de l’ecosistema de distribucions GNU/Linux com poden ser openSUSE o Fedora, que cada pocs mesos treuen nova versió.

Els més impacients, però, tenen l’opció de descarregar una sèrie d’imatges de VMware preparades per executar un Linux amb Gnome, així com també descarregar una imatge de DVD instal·lable que els permet “jugar” amb la nova versió d’aquest escriptori lliure.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Gnome 2.26, nova versió del famós escriptori lliure”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio