Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Software

Google entra en el terreny dels móns virtuals 3D

By , on 20 de juliol de 2008

El logotip de Google LivelyLa companyia del cercador torna a sorprendre amb el seu darrer llançament: un entorn de món virtual 3D que manté algunes semblances amb Second Life tot i partir d’un enfocament que difereix d’aquest darrer.

La idea de Google amb Lively és la de proporcionar una eina d’interacció per a xarxes socials, un xat 3D per a serveis en línia de la Web 2.0 tipus Facebook. No és ni de bon tros el primer xat 3D creat (teniu un bon exemple d’aquesta mena d’aplicacions amb IMVU), però sens dubte el fet que sigui una aplicació més d’un gegant mediàtic com Google afegit al fet que pot ser molt fàcilment inserit a un lloc web amb el simple acte de copiar unes ratlles de codi font i enganxar-les en el codi HTML del nostre lloc, fan d’aquesta una proposta molt atractiva que interessarà a usuaris i programadors.

Una habitacio de LivelyPerò anem a pams. Per començar, val a dir que la proposta de Google està disponible de moment en exclusiva per a clients de la plataforma Windows amb les versions XP o Vista del sistema operatiu de Microsoft amb navegador Firefox o Internet Explorer. I esmento això de l’explorador perquè, a diferència de Second Life -que instal·la un client independent a l’ordinador des del qual s’hi accedeix-, Lively s’executa empotrat dins de la finestra del navegador des del qual se l’ha cridat, sempre i quan s’hagi instal·lat un “run-time” prèviament en el sistema. Tot i això, si preferim tenir l’entorn en una finestra separada, el mateix Lively ens en dona l’opció.


[ad]

Per accedir a l’entorn de Lively i un cop instal·lat el paquet de programari necessari, només ens caldrà obrir en un dels dos navegadors suportats l’adreça www.lively.com, i si el servei detecta que tenim tot allò que necessita per a funcionar, ens presentarà la llista de cambres disponibles. Si SL (Second Life) es basa en una metàfora d’illes, Lively està construït al voltant de la idea de cambres o habitacions.

Entrant a Lively

Des dels primers instants de vida de Lively ja s’han creat cambres temàtiques per a tots els gustos: de vídeojocs, per a països, nacionalitats i cultures, i naturalment les de continguts per a adults. Curiosament, m’he trobat que una d’aquestes darreres era la que ocupava el primer lloc unes quantes vegades entre les més populars. Noves tecnologies, els “vicis” de sempre ;-)

Per entrar en una de les sales de xat necessitarem un compte de Google. La companyia del cercador ho està centralitzant tot en la seva identitat digital, ja que mitjançant aquesta podem accedir a serveis com Gmail (el seu gestor de correu electrònic a través de la Web) o AdSense (programes de pagament per publicitat en llocs web, eminentment dirigit a administradors o dissenyadors).

He tingut problemes per entrar a alguna de les cambres, suposo que degut potser a la massificació, a què els servidors encara no estan preparats per a suportar tot el tràfic que s’ha generat aquests dies, o bé que simplement en ser una versió beta del programari i tot just acabat de llançar de forma pública, encara no rutlla com ho hauria de fer. No us estranyeu que si hi intenteu entrar us passi el mateix o semblant.

L’aspecte i funcionalitats de les cambres difereixen molt del Second Life (perdoneu que m’hi refereixi tan sovint però és que és tota una referència!). En primer lloc, l’estètica que tenen és des del meu punt de vista una mena d’encreuament entre el còmic japonès Manga i els dibuixos del grup musical Gorillaz.

L\'entorn, tot carregant-se lentament...

La funcionalitat és limitada. Si a Second Life podem passejar lliurement per tota l’illa i teletransportar-nos a una altra destinació un cop ja ho hàgim vist tot o bé ens avorrim, Lively no contempla aquestes possibilitats. La llibertat de moviments és molt minsa, sempre veurem el fons de l’habitació pintat com un mural i ens podrem moure fins a un cert punt.

Tampoc hi ha opcions de teletransportació a una altra cambra, però si que podem obrir-ne vàries simultàniament en diverses finestres del navegador. No arriba a ser el mateix, i tot i que no he provat a obrir-ne més de dues la vegada (ja tenia problemes amb la connexió), suposo que la minva de recursos conforme se’n van obrint ha d’afectar al rendiment de totes plegades.

El nostre avatar a Lively és personalitzable, però també només fins a cert punt, no tant com amb Second Life.

Suposo que l’orientació d’aquest servei és, al menys de moment, dotar als webmestres d’una nova eina per a les seves creacions, un xat 3D que puguin oferir als seus lectors.

“Empotrar” una habitació de xat de Lively és tan senzill com fer-ho amb un vídeo del YouTube: tan sols ens caldrà copiar unes línies de codi font HTML que enganxarem en el codi de la nostra pàgina. I ja està. No es necessita la configuració de servidors, ni el registre en canals de xat ni cap altra “argúcia” tan fàcil com un copiar i enganxar qualsevol.

En definitiva, una proposta que al meu entendre no aporta res de nou al panorama dels entorns de realitat virtual i 3D, ans al contrari, que va tècnicament pel darrere pel que fa a vistositat i personalització de l’aparença, però que en canvi suposa una eina amb moltes possibilitats per als administradors de llocs web, que amb una operació ràpida poden dotar al seu bloc d’unes possibilitats d’interacció entre els lectors fantàstiques.

És previsible que Lively evolucioni cap a quelcom millor. De fet, tampoc és el primer entorn 3D d’aquesta mena. Sun Microsystems disposa d’un producte que es troba a mig camí entre Second Life i aquest de Google, i que s’anomena Wonderland, és clar que la multinacional nord-americana l’enfoca cap al món dels negocis i Google enfoca a Lively cap a l’usuari final.

També és de preveure l’aparició del programa per a un major nombre de plataformes informàtiques, començant per Mac OS X i Linux, no debades Google és una companyia molt popular entre els usuaris d’aquests sistemes.

Sols em resta demanar-vos que tots aquells de vosaltres que us decidiu a provar Lively ens expliqueu com us ha anat, què li heu trobat de bo a l’entorn, què us manca per a què sigui perfecte o què li canviaríeu.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Google entra en el terreny dels móns virtuals 3D”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio