Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Linux, Software
Serà Android la plataforma que popularitzi realment el sistema operatiu del pingüí?

Google i Linux. Molt soroll per a no res?

By , on 8 de juliol de 2009
Sergey Brin i Larry Page, els dos fundadors de Google

Sergey Brin i Larry Page, els dos fundadors de Google

La companyia del cercador sembla molt compromesa amb el sistema operatiu del pingüí, en el qual ha basat la seva plataforma per a telèfons mòbils Android, la qual s’especula que farà ben aviat el salt al món dels ordinadors, començant pels netbooks i, de fet, ja l’hem pogut veure en alguns models basats en processadors ARM, com un exemplar experimental d’Eee PC d’Asus presentat en el darrer Computex de Taiwan, una de les principals fires d’informàtica i tecnologia del món.

Però la meva pregunta és: és sincera aquesta aposta de Google pel sistema operatiu del pingüí, o bé es tracta tan sols d’una “pose”, una estratègia per guanyar-se el favor del públic i dels partidaris del programari lliure?

Si, és cert que és ben fàcil dir que Google recolza a Linux pel simple fet d’haver-lo usat en la seva plataforma per a telèfons mòbils, però jo ho veig més aviat com una eina per a què la multinacional del cercador aconsegueixi una finalitat -treure-li mercat a Microsoft-, que no pas que ho faci convençuda de la filosofia que es troba darrer de la plataforma del pingüí, ja que del potencial tècnic i de la comunitat no crec que en dubti.

M’agradarà veure en el futur, i si Android aconsegueix imposar-se a Windows en el camp de la telefonia mòbil i, en el futur, en el terreny dels ordinadors portàtils i sobretaula, si Google continuarà lligada a la filosofia del programari lliure.

A la llicència de codi obert de tot el que vagi prenent de Linux és clar que hi romandrà, ja que hi té una obligació legal, el que jo em refereixo és al què desenvoluparà a partir d’aquest punt amb els seus enginyers i programadors.

Entre mig, quedarà una guerra oberta entre Ubuntu, actual dominadora del panorama de les distribucions GNU/Linux (però que es veu cada cop amb la competència més a prop en quant a nivells d’usabilitat, com per exemple Fedora o openSUSE) i el mateix Android quan sigui adaptat oficialment al terreny dels ordinadors, que ho serà, d’això no us en càpiga cap mena de dubte. Aquesta guerra, si voleu una predicció personal, es saldarà amb la derrota d’Ubuntu a mans del sistema de la companyia del cercador, que potser llavors ja s’haurà allunyat en més o menys mesura del seu origen Linux.

Al meu parer el què vol fer Google és jugar el paper d’”Apple de Linux”: agafar el nucli del sistema i quatre eines bàsiques, recobrir-lo d’una interfície d’usuari molt treballada i preparada al màxim per a l’usuari final (fer servir sense haver d’aprendre gaire res) i d’una colla d’aplicacions i serveis que ho completin. Al final, el què ha fet Apple és un sistema propietari, que és en el què acabarà desembocant Android, malgrat que una part d’aquest romandrà lliure.

Imatge: gentilesa de Google

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Google i Linux. Molt soroll per a no res?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio