Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Noticies, Software

Google sorprèn amb la presentació d’un nou navegador web

By , on 6 de setembre de 2008

La companyia del cèlebre cercador homònim va sorprendre a tothom aquest passat dimarts amb l’anunci que d’un dia per l’altre presentaria un nou navegador web anomenat Chrome i optimitzat per a la nova generació de llocs web i aplicacions en línia.

Una vista general de Google Chrome exhibint les miniatures de les pestanyes que tenim obertes

La reacció a la Xarxa de xarxes fou immediata, i des de que al bloc oficial de Google es va donar a conèixer la noticia, cap mitjà especialitzar ha deixat passar l’oportunitat per parlar-ne.

Però abans de passar a l’apartat tècnic del navegador, el primer que ens podem preguntar és el perquè, per què la companyia del cercador ha tret ara al mercat un navegador web quan es podia recolzar per a les seves necessitats en altres projectes com el Firefox de Mozilla, del qual precisament n’és un dels més grans mecenes si no el més gran. Una cosa és l’explicació oficial que dona la companyia al perquè d’aquesta iniciativa, i l’altra el que es rumoreja a Internet.


[ad]

El comic de Google ChromeGoogle explica els motius que l’han empès a la construcció d’aquest browser (navegador web en anglès) en base a el que ells creuen que ha de ser un navegador de nova generació, potent, segur, estable i prou senzill com per a què el pugui fer servir qualsevol usuari independentment del seu nivell de coneixements i la seva experiència.

Però, a banda d’aquesta explicació oficial, a la Xarxa es diu que la multinacional d’Internet no ha volgut que Microsoft li barrés el pas al mercat amb un nou Internet Explorer 8 que conté algunes “trampes” per a què les aplicacions de Google no es puguin executar amb tota correcció o que, pel cap baix, doni alguns maldecaps a la companyia de Mountain View. Així, fins i tot el llançament de la versió per a Windows en fase beta en primer lloc estaria més que calculat a aquest efecte.

Google sembla estar-ne aprenent d’Apple a fer les coses de manera espectacular: si la companyia de la poma munta un autèntic espectacle cada vegada que presenta un nou producte i fa aguantar la respiració a la premsa especialitzada i als seus incondicionals, Google va anunciar el navegador d’un dia per l’altre al seu bloc oficial i, al cap d’unes hores, penjava un còmic (si, tal i com ho heu llegit, un còmic) que n’explicava les possibilitats, provocant que mitjans especialitzats però sobretot blocaires centressin la seva atenció en l’imminent llançament. Literalment, i durant dos dies, Internet ha anat plena de Chrome.

I ja passant a l’apartat tècnic, Chrome és un programa lliure (de fet ja hi ha un lloc web per als desenvolupadors anomenat Chromium) basat en WebKit, el motor de renderització que Apple empra amb Safari. De fet, Google no amaga que Chrome déu molt a la companyia de la poma mossegada.

La interfície d’usuari del programa és extremadament simple; de fet, i en contra de totes les tendències imperants, no inclou cap quadre de text enllaçat a una eina de recerca en línia. La barra d’adreces fa aquesta funció. Com a comentari personal, us diré que l’aparença de la finestra em sembla molt agradable a la vista, i em dona la sensació que beu de les aigües de diversos sistemes operatius i entorns de finestres (per començar veig una clara inspiració en Windows, Gnome i KDE).

Les funcionalitats que proporciona són les mateixes o més que qualsevol altre navegador web. Per començar, tenim que les pàgines obertes es poden distribuir en pestanyes que es troben dins d’una mateixa finestra. Tecnològicament, aquesta funcionalitat és superior a l’equivalent en altres navegadors de la competència com Opera (que per cert, va inventar aquest concepte de pestanyes), Safari o Internet Explorer, i el motiu és que en tots aquests les diferents pestanyes formen part d’un únic procés i, en canvi, amb Chrome cada pestanya disposa dels seus propis recursos de programari de forma independent i aïllada de la resta.

Això ens lliura de que, per exemple, quan una plana web provoca una fallada per un bug existent en el navegador, es tanqui tot el programa inesperadament, i si bé una pestanya pot fallar, la resta romandran obertes amb el contingut corresponent carregat.

Les pestanyes són altament extensibles, ja que si volem separar-ne una de la seva finestra “mare” tan sols l’haurem d’arrossegar cap a fora i ja haurem creat una nova finestra. Realitzant l’operació inversa podrem integrar una finestra independent dins d’una altra com a pestanya. Novament, i com veiem, la simplicitat és un tret fonamental d’aquest programa.

Com en qualsevol navegador de nova generació, un dels aspectes del que se n’ha tingut més cura és la seguretat. Un filtre anti-phishing ens protegeix ens pot estalviar molts problemes amb pàgines que suplanten la identitat de serveis en línia. Quan arribem a una d’aquestes planes, sempre i quan Chrome la tingui a les seves llistes, se’ns presentarà una vistosa pàgina de color vermell que ens advertirà d’aquesta circumstància i ens permetrà escollir entre continuar cap a la nostra destinació o bé tornar a la pàgina anterior.

La mateixa funcionalitat de pestanyes aïllades pot suposar una inesperada ajuda en la seguretat, ja que podria significar una retallada a la possibilitat d’atacs de cross-site scripting.

La privacitat també hi té cabuda; no debades els nous browsers estan començant a incloure ajudes per a què puguem navegar tranquil·lament per la xarxa sense que els llocs que visitem deixin cap mena de rastre al nostre ordinador. En aquest cas es tracta del mode anomenat Incognito, amb el qual les adreces que visitem no passen a formar part de l’historial, les cookies no es desen a l’ordinador i no manté referències dels fitxers que descarrega, tot i que s’adverteix que aquests fitxers sí es mantenen als llocs on hagin estat desats. Aquest mode es pot encetar creant una nova pestanya de navegació.

Precisament, les descàrregues no obren una finestra independent o disposen d’un gestor com a tal, per separat, sinó que es veuen a la part inferior de la finestra.

L’objectiu principal de Chrome és l’execució de les aplicacions en línia de la mateixa Google, com ara Google Docs, Gmail o Google Calendar. Per a això, per treure tot el suc a la plataforma AJAX, incorpora un nou motor de JavaScript anomenat V8. Aquesta denominació fa referència a un tipus de motor molt potent i molt famós, creat als Estats Units i adaptat a alguns dels millors esportius que ha donat aquell país. La denominació no és casual: V8 és en bona part el responsable de la gran velocitat i l’alt rendiment que proporciona el navegador.

La barra d’estat (status) no ocupa tota la part inferior de la finestra, trencant la imatge d’equilibri geomètric que donen totes les aplicacions informàtiques i que, en general, Chrome trenca per diverses bandes, sinó que tan sols ocupa més o menys la meitat de la finestra.

En resum, un molt bon navegador, ràpid, estable, segur, i que tan sols es troba en fase beta, així que la versió definitiva podria ser fins i tot molt millor. De moment, el podeu descarregar per a Windows, i per la nostra banda us prometem fer-li un seguiment en plan “marcatge al crack de l’equip rival” ;-)

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Google sorprèn amb la presentació d’un nou navegador web”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio