Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Software, Tutorial

Identitat digital: el nostre DNI a Internet

By , on 22 de juny de 2008

Cartell d\'una exposicio sobre la identitat digital que es va fer a Palma de MallorcaEn un món cada cop més digital, fins i tot els costums més estesos canvien i s’adapten al nou entorn. És el cas dels currículums vitae de tota la vida, que han passat dels tradicionals fulls fets amb Word amb més o menys filigranes (tipus insertar una fotografia en una banda del document) a autèntics currículums online que la gent penja al seu espai personal a Internet, convertint-lo així en una mostra d’identitat a Internet.

És un dels llegats de la Web 2.0 (l’evolució del servei Web al qual s’hi ha afegit ara la col·laboració dels mateixos internautes que construeixen serveis i creen continguts), el poder plasmar qui som, què fem, què volem a Internet i cap a on anem. En resum, una completa identitat digital. Però, en què consisteix exactament aquesta?

Una identitat digital no deixa de ser una plana web en la qual hi consten les nostres dades personals (tantes com desitgem i només aquelles que vulguem donar), dades de contacte, dades professionals i interessos personals en la mesura en que els vulguem donar a conèixer.


La nostra identitat digital sera com un DNISi bé fa anys aquestes planes ens les havíem de fer els mateixos internautes, ara el panorama ha canviat força. Amb l’extensió d’Internet com una xarxa global que uneix tot el món, les relacions personals estan canviant. Des de ja fa temps és possible conèixer gent a través de la Xarxa, ja sigui per a fer-hi negocis, com per amistat o bé per a una relació més personal. Sistematitzada i orientada a una finalitat concreta, aquesta activitat és el que es coneix com a Networking, paraula anglesa que vol dir literalment “treball en xarxa”.

La identitat digital, aquesta plana web que he esmentat, esdevé doncs una tarja de presentació més informativa i eficient que les targes tradicionals, que els adscrits al servei i altres internautes poden veure. Un aparador, en definitiva, de nosaltres mateixos, de què som i què oferim.

Com podem crear la nostra identitat digital?

Podem optar per crear la nostra identitat de forma manual i artesanal, però això ens comportarà dues desavantatges principalment: per una banda ens haurem d’encarregar del disseny, materialització i manteniment del nostre lloc, i també ens haurem d’encarregar de donar-lo a conèixer. Com qualsevol altra plana web, no serveix de res si la fem i la deixem abandonada en un racó de la Xarxa, sense que la gent sàpiga com accedir-hi.

És més que recomanable que, enlloc de fer això, ens decantem per usar els serveis que proporciona algun dels nombrosos proveïdors d’aquesta mena de serveis que hi ha a la xarxa. És el cas de Xing, una empresa alemanya molt popular en els entorns de l’anomenat networking professional.

Networking, el poder de l\'ajuda mutuaBàsicament el networking el podem emprar per aconseguir contactes comercials o bé de caire personal. Xing s’especialitza en la primera vessant, posant en contacte la gent d’empresa, els gerents, responsables d’àrea, directius, treballadors,…

Una xarxa social de caire més personal és Facebook, en la qual s’hi donen cita aquelles persones que volen fer amistat a través d’Internet.

No és necessari “casar-nos” exclusivament amb un lloc o servei; podem tenir identitats digitals escampades per tota la xarxa, en diversos serveis i orientades de diferent forma segons el que vulguem aconseguir. La nostra identitat professional en alguns llocs de l’àmbit empresarial, la nostra identitat personal en altres llocs com ara Facebook, i podem optar fins i tot per tenir identitats més “temàtiques”, com és ara un lloc de contactes per a adults o una xarxa social de tècnics informàtics, de polítics o de directius d’empreses de màrqueting.

En qualsevol cas, però, hem de pensar que el quid de la qüestió rau en tenir les nostres diferents identitats ben actualitzades, sense dades que hagin “caducat” (si, per exemple, ens canviem el número de telèfon, aquest canvi s’haurà de veure reflexat en les nostres diferents identitats) i, si pot ser, actualitzant algun dels aspectes de tant en tant per mantenir l’atracció sobre la nostra plana.

Facebook, per exemple, té una funcionalitat que permet publicar a la nostra pàgina de perfil, un article que haguem penjat a Internet. Això és molt pràctic perquè a més de poder donar publicitat a les nostres creacions, també dona als visitants de la nostra identitat digital motius per tornar a visitar-la de tant en tant (a veure quines novetats hi ha), i això ho podrem aprofitar fins i tot per a desenvolupar alguna activitat que ens doni un benefici econòmic o personal.

Com tenir una bona identitat digital

Cal donar el màxim nombre de dades nostres sense exposar la nostra privacitat. Per exemple, l’adreça i el telèfon de casa nostra no és recomanable donar-los, però si el de la feina, igual que les dades de contacte del nostre lloc de treball sempre i quan aquestes siguin informació pública. Useu el sentit comú.

Quant més ple dels nostres interessos i habilitats tinguem el nostre perfil, més possibilitats de trobar allò que volem. Heu de pensar que des del moment en que l’hagueu construït, el vostre perfil serà la vostra cara pública a la Xarxa, la vostra tarja de presentació davant perfectes desconeguts que l’examinaran, i que poden ser del vostre interès. Un perfil atractiu capta l’atenció de la gent. Un perfil buit o sense actualitzar denota deixadesa i desinterès. Ho lligo amb allò que us he dit abans, cal anar reflectint tots els canvis que es produeixen a la nostra vida real.

La majoria de llocs web de networking són gratuïts o tenen algun servei (ni que sigui reduït) de caire gratuït. Donar-se d’alta porta només uns minuts, i tot seguit tindrem a la nostra disposició tot un seguit d’eines per a crear el nostre DNI digital a la Xarxa i donar-lo a conèixer.

Les comunitats d’usuaris aplegades en aquests serveis disposen d’eines per a cercar contactes que permeten limitar la cerca amb uns determinats paràmetres com poden ser l’edat, el lloc de residència o què cerquen aquestes altres persones. Això ens permet a tots tenir l’oportunitat de trobar allò que vam entrar a cercar a la xarxa. És com “lligar” a la vida real però sistematitzat, organitzat i on tothom ja sap el que busca i el que ofereix tant ell com els altres.

I sobretot: aprofiteu-ho!

Pertànyer a una comunitat, sigui aquesta virtual o real, ens posa en contacte amb gent que té interessos semblants als nostres. Si hem entrat a Internet i a una xarxa social buscant quelcom, l’últim que hem de patir és de timidesa, així que per tant no dubteu en “assaltar” impunement a qui us interessi per tal de tenir-hi un intercanvi d’idees o fer-li qualsevol altra proposició. Ells estan a la xarxa pel mateix que vosaltres ;-)

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Identitat digital: el nostre DNI a Internet”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio