Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Software

Ja tenim entre nosaltres la versió 1.0 de Wine

By , on 6 de juliol de 2008

El logo de Wine, no podia ser altre...Tot i que pel baix numeral pugui semblar que estem parlant d’un programari molt jove, la veritat és que Wine porta ja quinze anys d’història a les seves espatlles, malgrat que només és ara quan la primera versió considerada prou estable ha vist la llum. Aquest “vi” electrònic (car aquest és el significat de wine en anglès) emula així als seus homòlegs que venen directament del raïm, madurant i millorant amb els anys.

L’objectiu bàsic d’aquest programari és permetre l’execució d’aplicacions Windows en sistemes operatius tipus Unix com són GNU/Linux o Mac OS X, encara que és més conegut entre els usuaris linuxers que no pas d’altres sistemes operatius. Això és molt pràctic a l’hora de treballar amb aplicacions com el gestor de bases de dades Access, que es fan molt necessàries en l’àmbit de la petita i mitjana empresa i que no tenen un equivalent lliure 100% compatible a nivell de formats i/o funcionalitats.

El cas concret de la base de dades Access de Microsoft és flagrant, doncs és un gestor sobre el qual s’hi han implementat gran nombre de solucions a mida realitzades per a petites i mitjanes empreses, i amb el temps ha esdevingut un programa gairebé indispensable entre les PIMEs.

El gestor de bases de dades Access funcionant en Linux

Entre la resta de les aplicacions que permet executar hi trobem algunes tan pràctiques com el programari de retoc d’imatges Photoshop CS2 (malgrat que per a Unix/Linux disposem de The GIMP), la suite Office de Microsoft (que inclou l’abans esmentat Access i una altra aplicació també sempre interessant com és el client de correu Outlook), el programari ActiveSync per accedir al sistema de fitxers de les PDA’s basades en Windows Mobile, o jocs com StarCraft, Call of Duty 4, Battlefield 2 o Half-Life 2.


També un apartat propi se’l mereix el navegador web Internet Explorer de Microsoft, que podem trobar tan sols als sistemes operatius de la família Windows o en versions antigues (fins a la 5.2) per al Mac OS X. Aquest programa és molt necessari per als desenvolupadors de llocs web, ja que si bé altres solucions com Firefox i Opera són multiplataforma i es troben disponibles per a Linux i Mac OS X, l’IE és una referència en ser el navegador web amb més difusió (més del 80% dels internautes de tot el món) i presentar diverses característiques que el poden fer incompatible amb els abans esmentats Firefox, Opera o Safari.

El conegut programari iTunes, una altra aplicacio d\'exit que funciona amb Wine

En necessitar-lo per testejar adequadament les aplicacions en línia desenvolupades pels programadors, aquells que treballin sota Linux o Mac OS trobaran una excel·lent ajuda en Wine que els permet l’execució de la versió 6 d’aquest navegador. La versió 7 no està gaire ben suportada i menys encara la 8, de la qual tan sols n’hi ha una beta.

El Word de Microsoft; tenim l\'OpenOffice Writer, pero sempre pot anar be poder usar aquest

Parlant de navegadors, el Safari d’Apple també és suportat en la seva versió 3, així com també altres populars aplicatius de la companyia de la poma mossegada com són el gestor multimèdia iTunes o el reproductor QuickTime. Sens dubte, un gran atractiu per a aquells linuxers que també siguin admiradors dels productes realitzats pels nois de Steve Jobs.

Però tornant a Microsoft, tenim altres primers plats com l’enciclopèdia Encarta, l’ERP Navision (molt apreciat per tota mena de clients corporatius), diverses eines del servidor de bases de dades SQL Server, i el programari de gestió del reproductor MP3 Zune.

El reproductor multimedia QuickTime d\'Apple

Les postres les composen les eines i facilitats per als programadors que proporciona la companyia de Redmond com el Visual Basic 6.0 o el Visual C++.

Altres empreses destacades que tenen programes per a Windows que funcionen amb l’emulador Wine son Adobe (Premiere, Illustrator, GoLive, Flash Player -tot i que hi ha versió nativa per a Linux-, Soundbooth, After Effects,…), Citrix (ICA Client, GoToMeeeting,…) o AutoDesk (AutoCAD, MotionBuilder, Autosketch, Combustion,…) només per esmentar-ne algunes.

L’enfocament que agafa Wine per a permetre l’execució d’aplicacions Windows no és el mateix que prenen altres eines com VMware, que simulen tot un ordinador dins de l’ordinador principal i que, per tant, acaben necessitant d’una còpia legítima del Windows per a funcionar. Wine es queda només en la “superfície” del sistema, emulant les API’s que empren els programes quan requereixen alguna funcionalitat del sistema operatiu.

Així, quan treballem amb Windows i donem una ordre al programa que estem fent servir, aquest la comunica a l’API, que deriva la petició als components corresponents del sistema, que un cop acaben la feina li passen els resultats i aquests són retornats a l’aplicació que ha demanat la intervenció. A “grosso modo” així és com funciona.

Amb Wine, el programa no nota diferència en fer una petició a les API’s, però aquestes enlloc de passar la tasca al nucli i serveis del Windows, “tradueixen” la comanda i la passen al nucli de Linux, que és el que s’encarrega de processar-ho i retornar la informació, de manera que aquesta arriba de nou al programa que, si tot ha anat bé, no ha notat la diferència.

Amb aquest sistema només es necessita descarregar i instal·lar el paquet de Wine, configurar-lo i instal·lar les aplicacions Windows que vulguem executar en el nostre sistema Unix. No només no necessitarem instal·lar una còpia del Windows, sinó que a més tampoc ens caldrà tenir una llicència del sistema operatiu de Microsoft tot i que sí ens caldrà la possessió de llicència per a les aplicacions de Windows que emprem en cas que la requereixin.

Com és fàcil imaginar, l’esforç realitzat amb Wine ha estat bizantí, doncs s’han hagut de provar tota una sèrie d’aplicacions per verificar el seu correcte funcionament i polir els defectes i bugs mitjançant tècniques d’enginyeria inversa, el que implica imaginar i investigar què és el que està passant a l’interior d’un sistema Windows en executar determinada aplicació per reproduir el mateix comportament en les llibreries de Wine.

Tot i que la tasca de l’equip de desenvolupament d’aquest programari ha arribat a un punt de maduresa que el fa utilitzable, és possible i fins i tot probable que encara es produeixin fallades en temps d’execució a les aplicacions amb les quals treballem, per la qual cosa cal ser cautelosos en treballar amb aplicacions Windows sota Unix/Linux amb aquest programari i, en entorns de producció (empreses, tallers, fàbriques) no implementar solucions d’emulació si no és estrictament necessari.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Ja tenim entre nosaltres la versió 1.0 de Wine”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2017, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio