Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Software

La versió 4.1 de KDE inclou interessants novetats

By , on 13 de agost de 2008
Diverses finestres de KDE

Tot i que la versió 4.0 de KDE va suposar en el moment del seu llançament una petita revolució, hi havia encara temes pendents que s’havien de solucionar, molts dels quals (malgrat que no tots) s’han resolt amb aquesta versió 4.1 que s’ha alliberat fa uns quants dies.

I és que el canvi, tot i no ser radical, fou prou important entre la versió 3.x i la 4.x com per a què s’haguessin de fer algunes reformes. Si bé el programari és compatible cap endarrere podent executar aplicacions pensades per a la branca 3.x de l’entorn en un sistema que tingui instal·lada la 4.x, és lògic que la seva integració tant a nivell estètic com de funcionalitats no sigui tan àmplia.

És el cas de la suite KDE-PIM, una de les que més es van trobar a faltar quan es va lliurar al públic la versió 4.0 de KDE. Ha trigat però finalment la trobem integrada a l’entorn amb aquest nou lliurament.


[ad]

Entre els programes que la composen hi trobem el client de correu electrònic KMail, l’agenda KOrganizer, KArm com a gestor de temps, Knotes com a substitut dels tradicionals post-it, o Kandy, una sèrie d’eines per a la connexió de telèfons mòbils a l’ordinador i sincronització dels seus continguts. Com veiem, una suite molt eclèctica i alhora molt completa que cobreix un bon nombre de funcionalitats.

Una visio general de l\'entorn

En general, el que s’ha buscat amb aquesta nova revisió de KDE 4 són les millores des del punt de vista de l’usuari més que no pas treballar les llibreries i API‘s.

També s’ha aprofitat l’avinentesa per a introduir noves aplicacions, sobretot en l’apartat lúdic com poden ser KDiamond, KBreakOut (un clon del famós joc BreakOut que sens dubte encantarà als usuaris més veterans i que recordin amb enyorança els temps en que els videojocs eren desenvolupaments molt més senzills) o Kollision.

Lokalize és una eina que ens permet traduir i adaptar l’entorn KDE a l’idioma que vulguem i KSCD és el nou reproductor de CD’s d’àudio integrat en la nova versió de l’entorn.

Tot i els afegits i la presència de KDE-PIM, des del mateix projecte KDE s’admet que encara queda molt de camí per recórrer, i que algunes coses s’han deixat al tinter per futures versions 4.1.x o per a la 4.2 . Aquesta darrera, si tot va com està planificat, veurà la llum al gener de 2009.

Per acabar amb l’apartat tècnic, ressenyar que també s’han introduït algunes millores en la resta de plataformes suportades per KDE com són Windows, Mac OS X i Solaris/OpenSolaris, sovint menys tingudes en compte (sobretot les dues primeres) però que també poden ser d’utilitat a usuaris i administradors de sistemes.

Aquestes millores, però i a diferència de les de la branca principal, s’enfoquen més cap als desenvolupadors i informàtics.

Una nota tràgica és que la versió 4.1 de KDE s’ha dedicat a la memòria d’Uwe Thiem, un col·laborador del projecte d’origen alemany i resident a l’Àfrica, molt estimat pels desenvolupadors i que va traspassar recentment. Thiem participava en programes d’alfabetització digital al continent africà, i la seva mort fou deguda a una fallada renal. El xoc que ha provocat entre la comunitat de desenvolupadors de KDE ha fet que aquesta iteració sigui dedicada a la seva memòria.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La versió 4.1 de KDE inclou interessants novetats”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio