Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Software

Microsoft ens ofereix noves pistes sobre Windows 7

By , on 11 de novembre de 2008
L'aspecte de l'escriptori de Windows 7

L'aspecte de l'escriptori del Windows 7

La conferència PDC 2008* de Microsoft ens ha deixat moltes i sucoses novetats referides a diversos dels productes estrella de la companyia de Redmond. Una d’aquestes és la presentació en societat de la versió beta de Windows 7, el sistema operatiu que succeirà al Windows Vista.

Les novetats que s’han presentat d’aquest respecte a les darreres informacions aparegudes a Internet es centren sobretot en la interfície gràfica d’usuari i en la integració amb el concepte de computació en núvol o “cloud computing”.

Internament, aquest nou sistema està basat en el kernel (nucli) de Windows Vista Service Pack 1 i Windows Server 2008, el que facilita l’ús dels controladors (drivers) desenvolupats per a aquests dos sistemes operatius. El dels drivers ja va ser precisament un dels cavalls de batalla als quals es va haver d’enfrontar Vista davant dels usuaris, i crear ara un segon trencament en aquest aspecte hagués pogut desfermar les crítiques dels especialistes i usuaris, marcant de forma negativa i ja des de bon principi la vida de Windows 7, el que naturalment s’ha volgut evitar.


[ad]

Passant ara a l’interfície gràfica, el primer element que crida l’atenció és la barra de tasques, que ha estat renovada en aspecte (sembla, per explicar-ho d’alguna manera, més “quadrada”), a més que les icones de les aplicacions ara mostren una miniatura dels documents que s’han obert al passar-hi amb el punter del ratolí per sobre.

Un moment de la presentacio de Windows 7

Un moment de la presentacio de Windows 7

Quelcom que sembla no haver tingut gaire èxit en Vista tot i ser una novetat d’aquest sistema és la barra lateral vertical que trobem a la part dreta de l’escriptori i que conté els gàdgets del sistema, els quals sí que romanen com a part integrant del sistema però que ara podem situar a qualsevol lloc de l’escriptori.

La barra de notificacions (aquell espai al costat del rellotge de la barra de tasques en el qual hi podem veure les icones corresponents a programes o serveis com l’antivirus o el reconeixement de claus USB) és ara configurable: si ens molesta una icona i no la hi volem tenir, simplement l’haurem d’arrossegar fora d’aquest espai. La veritat és que acabava essent força molest que aquest raconet s’omplís amb una gran quantitat d’icones informatives de diferents programes, i amb la possibilitat de configurar aquesta àrea esperem que això pugui ser controlable.

L'evolucio de la familia de sistemes operatius de Microsoft segons la mateixa companyia

L'evolucio de la familia de sistemes operatius de Microsoft segons la mateixa companyia

Falta saber si això també servirà contra els programes d’adware que simulen ser antivirus i que inclouen una icona a la barra de notificacions que va donant la llauna a l’usuari en tot moment. Suposo que per als què hagin estat fets amb les actuals arquitectures de Windows XP i Vista si que servirà, però els creadors d’aquests programes ja trobaran la forma de burlar la protecció en el nou Windows 7.

Un aspecte que m’ha cridat molt l’atenció és la capacitat multitàctil d’aquest sistema, el que el convertirà en l’ideal per muntar en un Tablet PC. Compte, que els aparells d’aquesta classe empren normalment un sistema electromagnètic i no tàctil, encara que les possibilitats de l’interfície que incorpora el Windows 7 poden ser considerats per molts com a superiors davant d’un sistema electromagnètic que empri exclusivament un punter.

Un detall de la barra de tasques

Un detall de la barra de tasques

El que m’ha sorprès més és que acabi sent Microsoft i no Apple (o Linux) la primera en incloure aquesta forma de relacionar-se amb l’ordinador en un sistema operatiu desktop, ja que em pensava que seria la companyia de Steve Jobs donat que és la que ho va inventar (amb l’iPhone).

Fins ara, tots els intents per inserir una interfície multitàctil en un sistema operatiu havien vingut amb programari de terceres parts. Qui ho ha emprat més és potser HP, que fa poc ha tret al mercat un ordinador de disseny que permet fer servir els moviments dels dits sobre la pantalla per treballar-hi.

La imbricació de Windows 7 amb la xarxa és total, permetent-nos per exemple enviar un document a imprimir a una impressora que estigui en un altre continent amb summa facilitat, o fent cerques de documents que podrem estendre des de la màquina local i a través d’Internet al nostre telèfon o a qualsevol altre ordinador que estigui vinculat d’alguna manera amb la nostra màquina.

Una altra funcionalitat curiosa és la possibilitat de redirigir la sortida d’un programa cap a un dispositiu diferent d’aquell en què s’està executant. Per exemple, si volem escoltar música, podrem engegar el reproductor en un PC però escoltar les cançons en el nostre smartphone.

El que no podia faltar tampoc és el suport per a virtualització. Amb Windows 7 podrem crear unitats de disc virtual en les quals instal·lar-hi un altre sistema operatiu (un Windows, Linux, segurament en els Apple un Mac OS X,…). El que no s’ha especificat és si es podrà arrencar l’ordinador amb el sistema instal·lat en aquests discos o no. Personalment crec que no, ja que el maquinari no reconeixerà aquestes unitats virtuals, tret que es doti d’un carregador i un microkernel o driver que permeti a l’ordinador entendre l’estructura d’aquests discos virtuals i muntar-los com si fossin una unitat física.

Per acabar amb les novetats, una curiositat: tant la calculadora com el programa de dibuix (Paint), dues de les aplicacions més veteranes del sistema, han patit un rentat de cara que les ha deixat amb una nova interfície més lluent.

Resulta curiós que, tot i que oficialment Microsoft encara recolza Windows Vista, es deixa a entreveure que la companyia de Redmond està més bolcada en el seu successor, aquest Windows 7, que no en el petit-gran fiasco que ha resultat ser el seu darrer llançament comercial.

I és que si bé les ventes de Windows Vista han anat prou bé, això ha estat gràcies a les màquines noves que s’han venut, i no pels usuaris que han migrat al nou sistema. Les crítiques sobre la compatibilitat amb les aplicacions antigues, el sistema de seguretat UAC o les necessitats de potència del maquinari per funcionar han contrastat amb l’absència de crítiques pel que fa a l’estabilitat, robustesa i fins i tot la seguretat del sistema, aspectes durament criticats en els primers mesos de vida del Windows XP.

Sembla doncs que Vista només serà un “entrant” que ens ha de preparar per a la vinguda del “primer plat” de la revolució tecnològica en els sistemes operatius de Microsoft, i que potser serà més ben rebut entre el públic gràcies, precisament, a què se l’haurà preparat amb Vista.

* esdeveniment orientat a mostrar les futures novetats de la companyia al col·lectiu de programadors especialment però també a la premsa i a la resta dels professionals de les TIC

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Microsoft ens ofereix noves pistes sobre Windows 7”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio