Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Noticies, Software

Microsoft va presentar Windows Azure

By , on 7 de novembre de 2008
Un espai de la PDC 2008 amb banderola dedicada a la nova plataforma de Microsoft

Un espai de la PDC 2008 amb banderola dedicada a la nova plataforma de Microsoft

Darrera d’aquest nom s’hi amaga una nova plataforma informàtica de la companyia de Redmond, res comparable al què hem vist fins ara en el terreny dels sobretaules, o sigui, el Windows de tota la vida.

I és que Azure (fins ara conegut amb el malnom de Windows Cloud tal i com el va presentar Steve Ballmer) no serà un sistema operatiu per instal·lar a l’ordinador, sinó que constituirà una plataforma per a què els programadors allotgin els seus programes que es faran servir des d’Internet a través d’un navegador. I qui els farà servir? si, ara si, seran els usuaris.

Per fer-nos una idea, el que proporciona Microsoft és la base que hi ha en aplicacions com, per exemple, Google Docs, el processador de textos, full de càlcul i programa de presentacions que els internautes poden fer servir en línia.


[ad]

Mentre que Google dóna un producte tancat, una sèrie d’aplicacions que els usuaris poden emprar després de donar-se d’alta, Microsoft en dóna un d’obert (no en el sentit que sigui programari lliure i que en puguem veure les entranyes), en el qual qualsevol programador pot instal·lar-hi les seves aplicacions.

La presentació en societat d’aquest nou producte es va fer a la PDC (Professional Developers Conference) 2008, i va ser un dels nombrosos i interessants anuncis que la companyia de Redmond va fer en aquest acte dirigit eminentment als professionals de la informàtica i, més concretament als programadors malgrat que també a la premsa. Juntament amb aquest, Windows 7 i Office 14 també han avançat algunes de les seves novetats en aquesta reunió.

Windows Azure funcionarà com un “servei hostatjat“, el què vol dir que l’usuari final o el programador no el podrà instal·lar en una màquina seva, sinó que en contractarà els serveis a Microsoft com si fos un servidor web. A partir d’aquí, si que s’hi podran instal·lar aplicacions concebudes especialment per a aquest sistema.

Un exemple de com poden lluir les aplicacions Azure

Un exemple de com poden lluir les aplicacions Azure

Bona noticia per als programadors: no hauran d’aprendre una gran quantitat de nous conceptes o noves eines, ja que segons afirma Microsoft, es treballarà amb les eines de sempre a les que tan sols s’hi afegiran unes llibreries i utilitats extres, i els coneixements adquirits en altres eines de la companyia de Redmond seran aprofitables per a aquesta nova plataforma.

De fet, ja estan a la seva disposició els SDK’s (Software Development Kit, peces de programari que permeten desenvolupar aplicacions que interactuïn amb el sistema) per a descàrrega gratuïta. Les eines amb les que es podrà desenvolupar són l’entorn Visual Studio, .NET, i SQL Data Services.

Pel que fa als usuaris, aquests gaudiran de les noves aplicacions a través d’un navegador web, tal i com la resta d’aplicacions en línia d’altres productors de programari centrat en la Web 2.0 com la mateixa Google. Aquest navegador continuarà sent l’Internet Explorer, ja que el sistema operatiu desktop (Windows XP, Vista, 7 i els seus successors) no desapareixerà tal i com l’entenem ara; tot i que hi ha veus que així ho pronostiquen, l’opinió de Microsoft no és aquesta.

Així, per a Microsoft hi haurà aplicacions que es continuaran executant en local (a més que serà necessari un sistema operatiu per arrencar la màquina i arribar a connectar-se a Internet) i altres que ho faran íntegrament a través d’Internet. I, fins i tot, un tercer grup que tindran ambdues capacitats (cas de l’Office 14).

Un gran avantatge d’aquest sistema és que els programadors no s’hauran de preocupar per les instal·lacions de la seva aplicació, per provar configuracions o per crear un sistema que sigui escalable (que es pugui anar ampliant de forma dinàmica a mesura que es van necessitant més i nous recursos), ja que tot això quedarà en mans de Microsoft i de l’adquisició de més recursos.

El tema de l’escalabilitat no preocupa gaire als usuaris finals, ja que normalment una aplicació es fa anar en una sola màquina, i fins i tot tampoc a les petites empreses, ja que si no hi ha només una màquina, en són dues o tres com a molt. Són les mitjanes i -especialment- les grans empreses, les que s’han de preocupar més per aquest tema.

Com he explicat abans de forma breu, la capacitat d’escalabilitat d’un sistema o d’una aplicació consisteix en la capacitat que té aquest per adaptar-se al flux canviant de volum de feina, essent ampliat sense que això signifiqui una pèrdua de qualitat de servei. S’aplica tant al maquinari com al programari, i en un sistema en línia com el que proposa Microsoft hauria de ser tan simple (i així ho afirmen des de la companyia de Redmond) com adquirir més recursos en els servidors per cobrir la demanda.

De moment, Windows Azure funcionarà en fase de proves a un centre de procés de dades (CPD) situat als Estats Units, però els plans són els d’estendre la infraestructura de forma transparent arreu del món a mesura que la nova plataforma es vagi consolidant. Que jo sàpiga, Microsoft no ha fet públiques dates de l’expansió ni de finalització de la fase beta.

Si sou programadors i esteu interessats en accedir-hi, lamento dir-vos que si bé la pre-inscripció és gratuïta, la vostra comanda serà posada a la cua d’espera, la qual (com bé us podeu imaginar) és llarga.

Un lloc força interessant i complet per informar-se amb tot luxe de detalls és el bloc oficial de la PDC 2008 en castellà (no disposo de l’adreça de la versió anglesa), en el qual hi podreu trobar totes les novetats de Windows Azure especialment pensades per als programadors que hi estiguin interessats. Així, es repassen per exemple els tipus de dades amb els que es poden treballar o els serveis d’emmagatzematge que proporciona.

Tampoc penseu que el concepte que ha presentat Microsoft és del tot nou i revolucionari; de fet, aquelles empreses que ens ofereixen servidors virtualitzats en els quals hi podem instal·lar tot el que vulguem, ja fan una mica aquesta funció. Amazon (si, la mateixa que ven llibres a través de la xarxa) té un producte anomenat EC2 (Elastic Compute Cloud) que bàsicament consisteix en un servidor virtual ampliable (escalable) que podem contractar i gestionar com a administradors de sistema per instal·lar-hi les nostres aplicacions en línia.

El futur de la informàtica comença a apuntar cap al núvol d’una forma molt poderosa, malgrat que continuarem necessitant sistemes operatius d’escriptori com el Windows (XP, Vista, 7,…), GNU/Linux, Mac OS X, Solaris o qualsevol altre, que ens doni els aplicatius bàsics i els elements que ens permetin connectar-nos a la Xarxa i “estirar” aquestes aplicacions d’Internet.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Microsoft va presentar Windows Azure”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2017, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio