Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils, Noticies, Software

Mozilla es llença a l’assalt dels dispositius mòbils amb Fennec

By , on 30 de juliol de 2008

El logo de FirefoxL’organització responsable de l’èxit de Firefox, el navegador lliure que hereta directament de Netscape, sembla que es vol llançar decididament a l’arena dels navegadors per a dispositius mòbils amb un nou projecte anomenat Fennec.

No és el primer cop que Mozilla toca el terreny dels dispositius més petits, ja que anteriorment ja hi havia incursionat amb Minimo, un navegador disponible per a plataformes Windows Mobile i Linux inicialment però la segona versió del qual només es va poder veure funcionant sobre el sistema operatiu de Microsoft per a aquests petits dispositius.

De moment, Firefox (el navegador per a equips de sobretaula de Mozilla) està rutllant prou bé: es considera que en Windows fa la competència a l’Internet Explorer de Microsoft tot i que el seu percentatge en el mercat és molt més baix que el retingut pel navegador de l’e blava, ja que el potencial del navegador lliure es considera altíssim. En alguns països s’estima que Firefox sí li fa una competència real al programa de Microsoft.


[ad]

També s’ha convertit en l’estàndard “de facto” per a les distribucions de Linux fins al punt que les diverses versions prèvies del Firefox 3 van equipar a algunes distros com Ubuntu 8.04 o Fedora 9, productes acabats que, no obstant, incloïen aquesta versió no acabada, ja que fou considerada com a prou estable.

Una captura de Mozilla Firefox sobre Linux. Com s\'hi assemblara Fennec?

Firefox també està present en les distribucions que equipen a alguns dels ultraportàtils que recentment s’han posat a llançar gairebé tots els fabricants de maquinari, així que el present i encara més el futur de Firefox i, per extensió, Mozilla són brillants. Però també és cert que el futur a llarg termini el trobem en els dispositius mòbils i, especialment, en els telèfons que ja pràcticament han “matat” a les PDA‘s i n’han “usurpat” les funcions.

Amb aquest estat de coses i fins i tot amb Apple entrant en aquest terreny amb l’iPhone i el seu navegador web Safari i una puixant Opera que domina el sector només amenaçada per la companyia de la poma, és lògic que Mozilla vulgui començar a posicionar-s’hi. I és que més val tard que mai…

Però parlem ara de Fennec. El compliment dels estàndards internacionals marcats pel W3C (el World Wide Web Consortium, l’entitat sense ànim de lucre que es cuida de l’evolució de la Web i dels estàndards que s’hi empren) és un dels objectius primordials en aquest projecte. Actualment, Opera té el navegador que més presumeix d’aquest compliment, i és de suposar que Mozilla al ser propietària d’un navegador lliure voldrà prendre-li aquesta posició de privilegi a la companyia noruega.

A l’igual que el seu “germà” de sobretaula, Fennec estarà basat en una interfície XUL, un “toolkit” multiplataforma que permet el desenvolupament de certs elements del programa en plataformes creuades (això vol dir per a diversos sistemes operatius). Això facilitarà que també es puguin emprar en aquest navegador una bona quantitat dels plug-ins i extensions desenvolupats per a Firefox i la resta de programes de la familia Mozilla.

Aquest, precisament, és un dels apartats més atractius del “germà petit” de Firefox; la popularitat del navegador de sobretaula de Mozilla ha permès que la base de programari desenvolupat per a ser usat conjuntament amb aquest programa en forma d’extensions, plug-ins i add-ons, sigui molt gran. Reaprofitar-la per a un desenvolupament mòbil era tot un repte que els responsables de Fennec han volgut assumir per tal de dotar a l’ecosistema d’aplicacions del seu nou navegador d’una gran quantitat de desenvolupaments ja realitzats.

No sabem exactament quina proporció d'”afegits” per a Firefox funcionaran amb Fennec, però és d’esperar que sigui alta. També es desconeix si serà necessari fer algun procés d’adaptació del programari existent o bé el seu funcionament en la nova plataforma serà transparent.

Fennec està basat en la versió 1.9.1 del motor de renderització Gecko, la darrera disponible del mateix motor que empra el Firefox. No obstant, i pel coneixement que tinc d’aquesta mena de solucions, suposo que en serà una revisió més optimitzada per a equips mòbils, ja que aquests pateixen d’una mancança de recursos de maquinari respecte a les màquines de sobretaula.

Una funcionalitat que es copia de Firefox 3 a Fennec és la de la barra d’adreces “intel·ligent” que ens facilitarà l’accés i consulta de les adreces ja visitades entre d’altres. La seguretat és també un aspecte que no es descuida en absolut en el navegador mòbil, i així ens trobem amb què inclourà les mateixes eines que Firefox 3 com la funcionalitat anti-phishing, anti-malware o d’auto-actualització del programa per estar sempre a l’última i prevenir que algú exploti possibles bugs o forats de seguretat.

De moment, el desenvolupament de Fennec suporta Windows Mobile i Linux, igual que el seu “avantpassat” Minimo. M’ha estranyat no veure en la llista de sistemes suportats ni en els plans de futur a Symbian, i més ara tenint en compte que aquest sistema passa a ser propietat de Nokia però el seu codi font serà obert i el sistema alliberat. A més, és líder en el segment dels mòbils, i al meu entendre un navegador no pot triomfar si no té versió per a Symbian… bé, val, tret del Safari d’Apple, tal vegada…

Tampoc en podem descarregar encara cap versió prèvia ni se n’ha vist cap captura de pantalla. Secretisme o és que la cosa encara està molt verda? segurament la darrera opció… Pel que s’ha dit des de Mozilla, una primera beta pública podria veure la llum a finals d’enguany, cap als volts de Nadal.

Espero que Fennec sigui diferent de Minimo. Vaig tenir el plaer de provar aquest darrer en una handheld amb Windows CE i no em va agradar gaire el seu rendiment. Tot i que algunes planes les veia millor que amb l’Internet Explorer inclòs en el sistema, en general preferia aquest darrer navegador per visualitzar continguts. També era força més lent a l’hora d’engegar el programa, pel què si no l’havia de fer servir per alguna plana en concret, em decantava pel mateix IE. I això que sóc un usuari convençut de Firefox…

Per a despedir-me, i com a curiositat, explicar-vos que Fennec és el nom d’una espècie de guineu endèmica del nord d’Àfrica i el desert del Sahara. Firefox en anglès vol dir guineu de foc, així que la relació establerta entre ambdós projectes és ben clara fins i tot a nivell de nomenclatura ;-)

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Mozilla es llença a l’assalt dels dispositius mòbils amb Fennec”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio