Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mac, Mòbils, Software
El servei pioner en l'intercanvi P2P es manté viu, però molt per sota de la fama que va arribar a tenir

Napster, ara també a l’iPhone

Una versió per a Android no trigarà en fer acte de presència
By , on 20 de octubre de 2010

El client de Napster per a iPhone mostrant la portada d'un disc. Imatge cortesia de Napster

Temps era temps (i els internautes més joves això no ho heu viscut) en què la música a Internet tenia un nom: Napster. Si ara hi ha polèmiques sobre el lliure intercanvi de continguts digitals a Internet com ara la música i el cinema, si això és o no pirateria, n’hem de buscar l’origen en Napster, que entre finals del segle XX i principis del XXI (servidor ja té una edat…) va revolucionar la industria permetent que els internautes es poguessin intercanviar la seva música digitalitzada en format MP3 directament entre ells, sense servidors d’emmagatzemament centralitzats.

L’encalçament de la industria discogràfica va acabar amb ell, però la caixa de Pandora ja havia estat destapada: a Napster el van succeir nombrosos serveis semblants que buscaven el mateix però canviant la manera de treballar per tal que no se’ls pogués acusar de res. Quan n’aconseguien tombar un, desenes el reemplaçaven. Legal o il·legal, la industria musical semblava haver perdut la batalla abans fins i tot que aquesta hagués començat.

Però la història de Napster no s’havia acabat. Després de fer fallida, els seus actius foren adquirits per Roxio (empresa dedicada al programari i famosa per fer la competència al Nero amb l’Easy CD Creator) i després passaren a la cadena nord-americana Best Buy (una mena de PC City de l’altra banda de l’Atlàntic) que el rellançà en el 2008 com a servei de venda de música legal… i com a una ombra del què en el seu dia fou. Però Napster ha continuat fent camí, més bé o més malament, i adaptant-se als nous temps. Això si, tot de pagament.

La pantalla principal de Napster per a iPhone. Imatge cortesia de Napster

Una de les opcions amb les que comptem és la d’usar el servei en el nostre smartphone. I, d’entre aquests, la darrera opció disponible és la de l’iPhone. De la iTunes Store ja en podem descarregar el client de Napster, i si bé el programa es pot descarregar sense problema, per a fer-lo servir per escoltar música si que haurem d’abonar una quantitat de diners. Aquesta, però, no és més gran que qualsevol altre servei de música en streaming per a smartphones; per exemple, cal recordar que el servei de Spotify és gratuït només per a ordinadors, però que esdevé de pagament quan passem als telèfons mòbils.

Per als posseïdors d’un telèfon basat en Android (una comunitat que creix a cada dia que passa) dir-vos que també s’està treballant en ultimar una versió per a aquest sistema operatiu, malgrat que sense data de sortida (però previsiblement aviat).

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Napster, ara també a l’iPhone”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio