Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils, Noticies, Software

Opera publica la primera beta del seu navegador Mobile 9.5

By , on 26 de juliol de 2008

Aixi es veu una pagina renderitzada amb Opera Mobile 9.5La companyia noruega Opera Soft és l’actual líder del panorama dels navegadors web per a dispositius mòbils. Alguns dels seus productes estan disponibles per a gran nombre de terminals, a més d’altres gàdgets com la videoconsola Nintendo Wii. Opera Mobile és un dels seus màxims exponents, i amb aquesta versió 9.5 vol donar un salt qualitatiu força important.

La referència immediata per als navegadors mòbils d’ençà del seu llançament és el Safari d’Apple que acompanya a l’iPhone i l’iPod Touch. És el que més bones crítiques ha recollir per part de la premsa especialitzada i més enlluerna als ulls dels usuaris. Opera té una experiència més llarga en navegadors per al sector dels dispositius mòbils, però fins ara s’havia centrat més en els telèfons que no disposen d’un maquinari molt potent, a diferència de l’iPhone que és pràcticament un mini-ordinador.

De fet, Opera Mobile 9.5 empra bàsicament la mateixa tecnologia que fa servir Opera Mini, malgrat que aquest darrer està enfocat, com deia abans, a telèfons que no són smartphones, mentre que Opera Mobile està clarament enfocat a aquest segment dels telèfons intel·ligents.

Opera qualifica a Mobile 9.5 com “la reinvenció del navegador web en els telèfons mòbils“, i no li manca raó. A més d’un bon renderitzat de pàgines web a tota pantalla mercès al motor Presto 2.1 (desenvolupat per la mateixa Opera i que és el que equipa a les versions del mateix programari per a sistemes operatius d’escriptori), compta amb una sèrie de funcionalitats afegides que fan que es converteixi fins i tot en una opció de treball per a programadors.


[ad]

La portada d\'un conegut diari. Podem apreciar com es la mateixa plana que al sobretaulaUn dels menus de l’aplicacio, desplegatAixò últim ens ho permet la funcionalitat Opera Dragonfly, un “debugador” de codi font que també s’està incloent en les versions d’escriptori del navegador. També és més ràpid renderitzant les planes que visitem.

Opera Mobile 9.5 no accedeix a les pàgines creades especialment per a telèfons mòbils, sinó que va directament a les mateixes pàgines que el servidor presenta a un navegador d’escriptori, ja que s’identifica com a tal (o, almenys, això m’imagino). Això, a un usuari profà pot no dir-li gaire cosa, però us explicarem que les pàgines pensades especialment per a dispositius mòbils normalment són molt més espartanes que aquelles que van destinades als navegadors de sobretaula: no presenten els vídeos online, o les animacions Flash, manquen de molts formats que sí tenim en un lloc “normal” i fins i tot d’alguns continguts que difícilment es poden mostrar en un mòbil.

Per això, Opera Mobile presenta en primer lloc una visió general de la pàgina, de la qual en podem ampliar qualsevol secció amb la funció de zoom, imprescindible ja que si no de ben segur no podríem llegir res de res.

Per a poder renderitzar correctament les planes, Opera Mobile 9.5 presenta la major compatibilitat amb els estàndards internacionals de tots els navegadors mòbils, una qualitat que de fet es pot atribuir al seu germà per a ordinadors, i de la qual Opera Soft n’està molt orgullosa.

Video dins Opera MobileTambé comptem en aquesta edició amb la possibilitat de desar la pàgina web que estiguem visualitzant a la memòria del telèfon, o bé fer el mateix amb alguna de les imatges que consta dins la plana. Posteriorment, aquest contingut el podrem enviar via correu electrònic o missatge multimèdia (MMS) a una altra persona.

La interfície d’usuari es renova, convertint-se en més clara i senzilla encara si és que això pot ser (no oblidem que en els dispositius mòbils això ha de ser així per la seva mateixa naturalesa).

Aquest programa encara està en fase beta, amb tot just la primera de caire públic que se n’ha alliberat i que es veurà seguida per altres betes en les properes setmanes/mesos. Entre les funcionalitats que es troben encara a faltar hi ha Opera Link, un servei en modalitat d’hostatjament que permet consultar diverses dades del navegador des de qualsevol dispositiu amb el que estiguem navegant sempre i quan porti el navegador Opera.

Un dels menus de l\'aplicacio, desplegatAixí, per exemple, podem navegar en un ordinador de sobretaula o portàtil amb Opera i afegir preferits, esborrar-ne, afegir marcadors de Speed Dial o barres d’eines personalitzades, i tot això podrà ser accessible des d’un telèfon mòbil.

Els Widgets també seran afegits al catàleg de funcionalitats d’Opera Mobile 9.5 en futures betes. Es tracta de petits programes que empren el navegador com a marc per a la seva execució i que realitzen tasques molt concretes. Per exemple, un Widget seria aquell programet que ens permet veure la predicció meteorològica d’una ciutat que nosaltres vulguem o que ens presenti les darreres noticies d’actualitat en forma de fils RSS.

El gran i variat ecosistema que es genera en forma de widgets és un fenomen que ja s’ha donat amb els de Mac OS X, Windows Vista, add-ons i plug-ins de Firefox, i que gràcies a això ha generat una base de desenvolupaments gens menyspreable i que ha fet interessant portar-los a l’ecosistema mòbil. És, a fi de comptes, una manera ràpida, còmoda i fàcil d’ampliar les possibilitats del navegador com a programa d’ús més general.

Naturalment, i pel motiu que he comentat un dels punts pendents més important és sense cap mena de dubte la seva disponibilitat per al sistema operatiu Symbian. Actualment, l’Opera Mobile 9.5 només el podem descarregar per a les versions 5 i 6 de Pocket PC, una de les branques del sistema operatiu per a dispositius mòbils de Microsoft.

Per a aquestes versions i versions anteriors de la plataforma Windows Mobile comptem amb Opera Mobile 8.65, igual que per a Symbian amb l’interfície S60 2.x i 3.x i UIQ 2.1 .

Al meu entendre, el gran avantatge d’escollir la família Opera és que hom té el mateix navegador amb les mateixes funcionalitats en tots els dispositius. Jo el faig servir en els mòbils, ja que tinc un Nokia 9300 i un E90 (i si, els faig servir tots dos, encara que més el segon que no pas el primer), i en algun dispositiu més amb Windows Mobile i Linux que em cau a les mans, però en el sobretaula acostumo a fer servir Firefox, tot i que tinc l’Opera instal·lat. Suposo que és el fet que el Firefox ve per defecte amb la gran majoria de distribucions GNU/Linux i Opera no…

El cas és que com a navegador mòbil tinc l’Opera prou apamat en diverses de les seves versions i m’agrada, el trobo còmode, ràpid i eficient, és una recomanació que no m’estic de fer. I els serveis que afegirà Mobile 9.5 en futures betes, especialment Opera Link, me’l fan encara més atractiu a la vista ;-)

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Opera publica la primera beta del seu navegador Mobile 9.5”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio