Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Software

Publicada openSUSE 11.0

By , on 27 de juny de 2008

A la fi, i després de diverses versions prèvies que han generat gran expectació, ha arribat a les nostres mans la nova versió d’openSUSE, una de les principals distribucions de GNU/Linux existents actualment i una de les clàssiques per la seva dilatada història i important impacte que l’han convertit en un referent per a tota la comunitat.

openSUSE 11.0

La principal novetat d’openSUSE 11.0 és la substitució del KDE 3 per la versió 4 del mateix entorn, amb totes les novetats que aporta com per exemple el gestor gràfic Plasma, el menú KickOff i el rentat de cara que se li ha realitzat. openSUSE és la primera de les distribucions més importants que inclou a KDE 4 com un dels escriptoris principals juntament amb Gnome, mentre que la resta l’han anat incorporant com a opció secundaria i confiant encara en la versió 3.5 .

Precisament, aquesta nova revisió de KDE posarà les coses molt difícils a Gnome. Durant els darrers anys aquest escriptori ha anat conquerint poc a poc a responsables de distribucions Linux que anteriorment utilitzaven KDE com a escriptori principal, substituint-lo i arraconant-lo encara que s’ha quedat com a un habitual escriptori secundari.


L\'instal·lador d\'openSUSE 11.0L’aspecte de KDE 4 ha estat personalitzat i adaptat als requeriments d’openSUSE. Així, per exemple, s’ha substituït Kcontrol per Systemsettings. A més, també s’han pres algunes aplicacions de la versió 4.1 de KDE, que no havien estat migrades a KDE 4.0 com la suite KDEPIM.

Malgrat tot, i si som usuaris recalcitrants de KDE 3.x, disposem de la versió 3.5 d’aquest entorn en el DVD d’instal·lació.

Tampoc falta la darrera versió de Gnome, la 2.22, que tot i l’empenta experimentada per KDE, continua essent l’escriptori recomanat per l’equip de desenvolupament d’openSUSE. Com en anteriors versions, el seu aspecte s’ha personalitzat i adaptat als gustos i filosofia de la distribució.

L\'entorn KDE 4L’instal·lador també canvia i s’actualitza. Aquesta sembla una condició indispensable per a qualsevol distribució de Linux que s’enorgulleixi d’estar en el top de les “llistes d’èxits” d’aquest sistema operatiu d’ençà que el procés d’instal·lació era considerat difícil per als usuaris no informàtics i els responsables de les distros intentaven fer que s’assemblés en la mesura del possible als processos d’instal·lació del Windows i el Mac OS X.

La qualitat gràfica de l’instal·lador és el que millora en major mesura, donant un aspecte més professional. I és que ja des dels temps de SuSE abans de l’absorció per part de Novell, aquesta distribució era coneguda per la seva orientació més aviat professional, malgrat que és apta per a qualsevol perfil d’usuari. Tot i això, eines com la que ens permet “clonar” la configuració que hem donat a l’instal·lador en una màquina per fer-la servir després en una altra de diferent, marquen clarament aquest enfocament professional.

L\'entorn GnomeEl compositor avançat de finestres Compiz Fusion, resultat de la fusió de Compiz i Beryl, s’inclou també per defecte en aquesta versió de la distro, proporcionant efectes tridimensionals avançats al més pur estil del Mac OS X.

El navegador web inclòs és la cinquena beta de Firefox 3.0, que si bé no és la versió definitiva (per uns pocs dies no s’ha estat a temps d’incloure-la), és la més utilitzada fins ara per les distros Linux, i inclosa entre d’altres, per exemple, en Ubuntu 8.04 o amb Fedora 9.

No seria estrany que en uns dies o setmanes, i mitjançant una actualització de programari, els usuaris d’openSUSE 11.0 disposessin ja de l’actualització a la versió definitiva de Firefox 3.

Un dels efectes de Compiz FusionCom a gestor multimèdia disposem de Banshee 1.0, una aplicació homologable a l’iTunes d’Apple que ens permet gestionar tota la nostra col·lecció de música i vídeos. En aquesta edició presenta interessants novetats com la reproducció de vídeo, suport per als iPod’s d’Apple, i una millor integració amb Last.fm .

OpenOffice 2.4 seria la darrera cosa més destacable, ja que tot i que no s’acaben aquí les novetats, ens seria impossible esmentar-les totes aquí.

La descàrrega pot ser realitzada de manera lliure i gratuïta per a les arquitectures i386 (32 bits), x86-64 (64 bits per a PC i Mac) i PowerPC (sobretot Apple Macintosh antics).

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Publicada openSUSE 11.0”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio