Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Seguretat, Software

Quarta actualització per a Debian 4.0 “etch”

By , on 9 de agost de 2008

Logo de DebianSi la gran majoria de les actualitzacions de distribucions GNU/Linux passen desapercebudes, no és aquest el cas de Debian, més que una distribució una autèntica meta-distribució que serveix de base a molts altres projectes entre els quals s’hi compta Ubuntu, una de les “distros” de moda.

El que fa tan interessant a aquesta quarta actualització de Debian és que per primer cop en la dilatada història d’aquesta transcendental distribució, ens trobem amb què s’hi introdueixen nous drivers que no responen a cap actualització obligatòria per problemes de seguretat, sinó simplement pel mer fet de reconèixer més quantitat de maquinari.

Els responsables de la distro han afirmat que aquesta novetat és deguda a l’orientació eminentment cap a la comunitat que ha pres la distribució. Fins ara, Debian ha estat la distribució dels hackers per essència o, almenys, ha tingut aquesta fama, aquesta “aura”.


[ad]

Una bona amiga meva em plantejava ja fa un temps la seva idea de que Debian estava tendint a prendre coses d’Ubuntu per a facilitar la vida als usuaris finals, a més de que Ubuntu incorpori novetats del projecte Debian. Pot ser que els desenvolupadors de Debian s’estiguin “adotzenant”? influirà negativament això tant en el desenvolupament tècnic futur de la distribució com en el seu compromís social?

L\'escriptori de Debian 4.0

De moment, i deixant les elucubracions cibersocials de banda, aquesta quarta actualització (que ha estat batejada com a etch-and-a-half per l’equip del projecte) ens aporta nous controladors per a maquinari i una nova versió del kernel, la 2.6.24 . Com que la versió inclosa per defecte a la Debian 4 és la 2.6.18, aquesta darrera continuarà essent la presa per defecte tret que l’usuari li indiqui el contrari al sistema. El mateix passarà amb els paquets compilats per a la nova versió del nucli del sistema.

L’apartat gràfic també és tocat abastament per la quarta actualització de Debian. En primer lloc s’inclou una nova versió del servidor de finestres X.org, nous drivers amb suport per fins a vuit noves GPU’s de Nvidia, i suport encara rudimentari per a doble sortida de vídeo, el que ens permet expandir el nostre escriptori emprant dos monitors. Aquesta darrera és una opció que cada cop es veu amb més freqüència, no només entre professionals sinó també entre el públic usuari final.

El paquet també inclou totes les actualitzacions de seguretat que s’han llençat fins a data d’avui per a la distribució.

La descàrrega de nous mitjans d’instal•lació de Debian 4.0 només es recomana de forma imperiosa per als que segueixn el procés d’instal•lació des de la xarxa, per als quals ja s’ha posat a la seva disposició una nova imatge ISO que poden descarregar lliurement. Arrencant aquesta imatge, el procés d’instal•lació es connecta posteriorment a Internet per tal de descarregar els paquets més actualitzats i instal•lar-los en el nostre ordinador.

Aquells qui segueixin un sistema diferent instal•lant per exemple des dels CD’s i DVD’s oficials, podran continuar emprant aquests mitjans ja que un cop instal•lat el sistema, aquest els demanarà que l’actualitzin, i descarregarà la present actualització.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Quarta actualització per a Debian 4.0 “etch””

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio