Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Software

Quines novetats aportarà OpenOffice 3.0?

By , on 15 de setembre de 2008

OpenOffice 3.0, la propera versio de la suite ofimatica lliureJa falta menys per a l’alliberament de la tercera versió major d’OpenOffice, actualment l’única suite ofimàtica que pot fer-li la competència de tu a tu a l’Office de Microsoft. Aquesta és una versió especialment esperada, ja que tecnològicament diuen que s’apropa molt al nivell del paquet ofimàtic de la companyia de Redmond en aspectes com la facilitat d’ús per als usuaris novells i els extres afegits, que marquen la diferència per a molts.

Però sens dubte, una de les novetats que a mi particularment més m’han cridat l’atenció és que des del dia de la seva presentació estarà disponible per a descàrrega en versió nativa per a Mac OS X que no necessitarà el servidor de finestres X11. Fins ara, hem anat disposant de paquets compilats per terceres parts i, en les darreres versions de la branca 2.4, també de paquets oficials que funcionen sota Mac OS X sense necessitar el servidor X11. I malgrat l’esforç que s’hi ha posat, és una branca que ha rebut força crítiques pel seu funcionament.

Amb el nou OpenOffice 3 s’ha parat especial cura en la versió per al sistema operatiu de la companyia de Cupertino, que ha estat optimitzada i integrada encara més amb la interfície gràfica pròpia del Mac OS X (Cocoa). És de suposar que OpenOffice ha estat sensible a les crítiques i ha volgut para especial esment en aquesta nova edició al seu públic “maquer” un cop els linuxers ja gairebé es pressuposen usuaris d’aquesta suite ofimàtica i el públic de Windows comença a estar-ne força convençut gràcies sobretot a les ofertes de grans superfícies comercials que inclouen l’OpenOffice com un programari de promoció.


[ad]

Tot i que fa algun temps es va rumorejar que la interfície d’usuari de les aplicacions que composen el paquet prendrien un aspecte semblant al de l’Office 2007 de Microsoft (sempre una referència quan es parla de suites ofimàtiques), això finalment no ha estat així. I personalment, afegeixo que sortosament, doncs tot i que no tinc res en contra de les versions prèvies de l’Office, no em va agradar gens els canvis introduïts a la interfície i, de fet, si haig d’usar el programa de la companyia de Redmond per força, em decanto per la versió 2003. Per a la resta, l’OpenOffice que aquí esmentem: és gratuït, multiplataforma, i te’l pots descarregar quan el necessites des d’Internet.

La integracio amb el Mac OS X millora moltissim

Si trobem, però, petits retocs a la interfície d’usuari que la fan més agradable, com ara un nou conjunt d’icones més polides. També comptem amb una nova finestra d’arrencada anomenada “Start Center” (no se com es traduirà al català) que ens proporciona la possibilitat de crear un nou document amb qualsevol de les aplicacions que composen el paquet ofimàtic (processador de texts, full de càlcul, presentacions,…) o bé obrir algun dels documents prèviament creats.

Ja que he esmentat l’Office 2007, dir-vos que una altra novetat interessant de la versió 3.0 de l’OpenOffice consisteix en la inclusió per defecte dels filtres per a treballar amb els formats de fitxer propis de la darrera versió de la suite de Microsoft, els .DOCX i companyia. OpenOffice ja incloïa per defecte els filtres necessaris per obrir documents desats amb les versions del Microsoft Office fins a la 2003, i tot i que aquests filtres per a treballar amb els formats del 2007 ja existien per separat, s’havien de descarregar i instal·lar manualment, el que suposava un handicap per a molts usuaris.

Per als qui no sàpiguen de què és el que estic parlant, dir-los que fins a la versió 2003 de l’Office, Microsoft feia que el programa desés els documents en un format determinat (per als més neòfits, els diré simplement l’extensió .DOC dels documents del Word o la .XLS de l’Excel). Per a la versió 2007 de la suite ofimàtica, la companyia fundada per Bill Gates ha “parit” una nova forma de guardar els fitxers, basant-se en un llenguatge anomenat XML (el format s’anomena Open XML), que és el mateix que s’empra a la base del format OpenDocument, el que fa servir l’OpenOffice. El que passa és que ambdues formes de desar dades les podem considerar com a “dialectes” diferents procedents d’un tronc idiomàtic comú i, és clar, ens calen “intèrprets” quan ens decidim a guardar dades en el dialecte que no és el propi de l’aplicació.

El nou tauler d\'inici, Start CenterLa inclusió d’aquests filtres farà guanyar molts enters a la suite ofimàtica lliure, ja que un dels principals problemes amb els que m’he trobat en intercanviar documentació amb altres persones són aquelles que t’envien els escrits en el format propi de l’Office 2007 sense pensar que potser tu no has volgut pagar la llicència del programa. Com bé us he dit abans, teníem la possibilitat de descarregar i instal·lar manualment aquestes utilitats, però això és un petit gra de sorra per a una persona que hi entén una mica i no té complexes amb els ordinadors, però es converteix en una gran muntanya si parlem d’usuaris finals amb un baix nivell de coneixements i que encara li té por a l’ordinador. I és que ningú neix ensenyat…

La versió de l’OpenDocument (com he dit abans, la forma de desar els fitxers que empra l’OpenOffice i que és un estàndard obert a qualsevol empresa o particular que en vulgui fer ús) s’actualitza fins a la 1.2, però mantenint la compatibilitat amb els documents creats amb versions anteriors. Els principals avantatges que ens aporta aquesta nova versió consisteixen en un potent llenguatge de formulació i un model de metadades basat en els estàndards RDF i OWL de World Wide Web Consortium (W3C).

Aquest model de metadades ens permet afegir informació als nostres documents per a una posterior indexació i cerca més ràpida i efectiva. Són com una mena de post-its que enganxem als nostres arxius de text o fulls de càlcul per a posteriorment trobar-los i identificar-los més ràpidament.

Per al públic corporatiu, aquells qui tenen sota la seva responsabilitat la informàtica d’una empresa sigui quina sigui la seva dimensió, una característica força atractiva consisteix en la possibilitat de compartir un full de càlcul entre diversos usuaris d’una forma ràpida i simple. D’aquesta manera, diverses persones poden treballar simultàniament en un mateix full de càlcul (una aplicació gairebé imprescindible en l’àmbit empresarial) i el programa controla les possibles col·lisions quan dues persones volen editar al mateix temps un únic valor, el que rep el nom de conflicte d’actualització.

L’eina anomenada Solver és de gran utilitat en la resolució de problemes, ja que a partir de la solució i d’alguns nombres més, ens permet variar paràmetres i suposar escenaris amb valors diferents. A partir de l’OpenOffice 3, aquesta eina inclou suport per a petits scripts VBA (Visual Basic for Applications), un modest llenguatge per a fer petits programes molt concrets però que al mateix temps no manca de potència. Inicialment desenvolupat per Microsoft per a fer més extensible l’Office i basant-lo en el seu conegut llenguatge de desenvolupament ràpid Visual Basic, s’ha convertit en una eina que no empra molta gent, però que els que ho fan en treuen bons resultats i els és molt pràctic.

A més de les millores que s’han anat incloent en les revisions menors de la branca 2.x de l’OpenOffice, i ja per acabar amb les novetats que podrem trobar en aquesta nova versió, també s’ha estès el nombre de columnes des de les 256 tradicionals fins a les 1024, s’han introduït millores en el sistema de notes que es posen als documents del Writer (el processador de texts), i aquesta darrera aplicació pot mostrar diverses pàgines simultàniament, una característica especialment útil en sistemes amb més d’un monitor.

En el moment d’escriure aquestes ratlles, la segona beta de l’OpenOffice 3 es troba disponible per a lliure descàrrega per als usuaris de GNU/Linux (formats RPM i DEB per a màquines de 32 i 64 bits), Windows, Mac OS X (natiu!!!) i Solaris (x86 i Sparc).

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Quines novetats aportarà OpenOffice 3.0?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio