Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Mòbils, Software
Usant el mòbil per sobreposar una capa de dades al què veiem

Realitat 2.0

cada dia s'hi inverteix més, tot i que encara no es pot demostrar que sigui àmpliament usada
By , on 24 de novembre de 2010

Què passa quan mirem la realitat a través d’una lent? per exemple, quan usem una videocàmera. Oi que hi veieu uns indicadors de l’estat de la bateria, l’hora actual i quelcom que ens indica si la càmera està gravant o en repòs? Doncs si podeu veure això com una capa d’informació que es sobreposa a la imatge real que estem veient, ja estareu una mica més a prop d’entendre què és la realitat augmentada.

Aquests dos mots identifiquen una tecnologia desenvolupada pensant en els telèfons mòbils (malgrat que també es podria adaptar a càmeres de fotos i de vídeo) que sobreposa, a la imatge captada de la realitat, una sèrie d’informacions generades informàticament, usualment com a etiquetes. Com que aquestes dades afegeixen informació a la realitat, per això a aquesta tecnologia se la coneix com a realitat augmentada.

Solucions per a dotar els nostres smartphones de realitat augmentada n’hi han vàries, depenent de la plataforma de programari que empri el nostre terminal. Totes elles, però, tenen una forma de funcionament en comú: empren la càmera per a captar les imatges de l’entorn, i mentre ens les mostren a la pantalla com si gravéssim un vídeo, hi afegeixen la capa de dades.

Un exemple d’aquestes aplicacions és Layar, disponible per a dues de les principals plataformes del mercat, iOS (iPhone) i Android, i que tenim a la nostra disposició gratuïtament a les botigues virtuals d’ambdues plataformes.

Un cop descarregat i instal·lat, en executar el programa, aquest usarà el GPS i la brúixola per a geoposicionar-nos (és a dir, conèixer la posició que ocupem en el mapa i cap a on estem mirant) i oferir-nos una sèrie de “capes” a visualitzar. Aquestes capes poden consistir en, per exemple, indicar-nos quines entitats bancàries hi ha a la zona, o quins bars i locals d’oci, o quins hotels.

Però el més espectacular ve quan accedim a la visualització en temps real, ja que aquesta ens obre la càmera de fotos/vídeos de l’aparell (amb el que veurem què hi tenim davant nostre) superposant a la imatge una sèrie d’icones indicatives dels llocs d’interès que estem cercant.

Les capes disponibles les podem veure a la web de Layar classificades per països. Per a Espanya n’hi ha algunes de tan útils com un cercador de caixers automàtics, dels elements més destacats de la Ciutadella de Roses, de tallers mecànics, o de bars que tinguin el Canal+ Lliga… com veieu, de tots els gustos i colors.

Però la realitat augmentada no es queda només aquí; la seva vessant lúdica ja està essent explotada per empreses com Nintendo, que per a la seva videoconsola DS té títols com Monster Hunter o Ghostwire: Link to Paranormal, en els quals fa ús d’aquesta tecnologia per barrejar personatges generats per ordinador en escenaris reals.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Realitat 2.0”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio