Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Software

Repassem les novetats de Firefox 3

By , on 2 de juliol de 2008

El logo del FirefoxUn cop passada la ressaca informativa del Download Day (es van aconseguir més de vuit milions de descàrregues que ara han de ser validades pels certificadors del llibre Guinness) és un bon moment per avaluar amb calma les novetats que porta la nova i esperada versió de Firefox i veure si ens podrà ser útil en la nostra tasca diària amb la Xarxa de xarxes.

Abans de res, esmentar que aquest programa és un navegador web, i per tant és emprat per a visualitzar llocs web i interactuar amb ells. En ser Firefox programari lliure, podem a més descarregar-lo i instal·lar-lo en el nostre sistema operatiu sense haver de pagar res a ningú, eliminant-lo sense problemes si al final veiem que no el volem usar. Firefox és homologable en finalitat i funcionalitats a altres programes com Internet Explorer, Safari o Opera.

També és multiplataforma, el que significa que es troba disponible per a diversos sistemes operatius; així, si teniu un PC amb Windows o un Apple amb Mac OS X, podreu instal·lar-lo sense problemes, sempre que descarregueu el paquet apropiat per al vostre sistema.

La present versió, publicada fa pocs dies, ha comptat amb un llarg nombre de “previews”, versions de testeig que han donat tan bons resultats que algunes s’han arribat a incloure en sistemes operatius madurs i estables. És el cas de la beta 5, que fou inclosa entre d’altres en Ubuntu 8.04, una distribució GNU/Linux de primer ordre.


Són centenars les novetats que ens porta Firefox 3 en totes les plataformes, i és gairebé virtualment impossible donar una repassada a totes sense escriure diversos articles, pel que sintetitzaré i em concentraré en allò que és essencial.

Aixo es el que passa quan es detecta un lloc fraudulentPotser el que jo més destacaria és la seguretat; de fet, molts cops recomano als meus clients que si volen deixar de banda bona part dels problemes de seguretat que tenen amb el Windows, canviïn el seu navegador web de l’Internet Explorer al Firefox, malgrat que amb la versió 7 del programa de Microsoft, la veritat és que el tema de la seguretat ha millorat i molt.

Una de les pràctiques fraudulentes més esteses avui en dia és el phishing, que consisteix en captar als internautes per a què entrin en pàgines que imiten l’aparença d’entitats bancàries o botigues en línia i que ells creuen legítimes, però que en realitat l’únic que busquen és robar informació com ara números de tarja de crèdit o noms d’usuari i contrasenyes.

Contra aquestes amenaces, Firefox 3 inclou diverses mesures com són la possibilitat de consultar la legitimitat del lloc que estem visitant gràcies a una icona que trobarem a la banda esquerra de la barra d’adreces, i que ens serà d’ajuda sempre que el lloc que visitem disposi d’un certificat digital, una cosa molt corrent en llocs com eBay, Amazon, o en general qualsevol negoci de compravenda en línia mínimament seriós.

També disposem d’una eina anti-phishing que funciona mitjançant llistes que s’actualitzen cada mitja hora, amb el que tindrem certa seguretat que els enllaços que consultem són legítims, encara que això no hauria de ser una excusa per seguir extremant les mesures de seguretat. Ja se sap que al cap i a la fi, la de la seguretat és una cursa en la qual els dolents prenen la davantera tot just després d’haver estat avançats pels bons…

El gestor de descarregues del programa

Des d’aquesta versió, Firefox s’integrarà amb l’antivirus del sistema, de manera que cada vegada que descarreguem un fitxer, aquest serà analitzat de forma automàtica. Aquesta funció serà molt pràctica per als usuaris de Windows, doncs a més d’haver de fer això de forma manual fins ara, cal pensar que més del 90% dels virus creats estan dirigits a la plataforma de Microsoft.

L\'aspecte general del Firefox 3.0

Els controls paterns, dirigits a evitar que els nostres fills accedeixin a continguts poc apropiats per a la seva edat, també han estat millorats. En Windows Vista, sistema operatiu que també inclou els seus propis controls, Firefox 3 s’integra amb els que proporciona el mateix sistema.

El gestor de contrasenyes és una funcionalitat ja implementada en anteriors versions, però que en aquesta se’ns presenta sota una nova aparença que la fa més còmoda i menys molesta. Si fins ara se’ns presentava una finestra pop-up preguntant-nos si volem desar la contrasenya d’accés al lloc web amb el qual estem treballant, ara el mètode és menys intrusiu i permet continuar treballant amb el lloc mentre no ens decidim: en comptes de presentar-nos un quadre de diàleg que ho atura tot, s’obre una barra a la part superior de l’àrea de renderitzat que s’assembla a la que a l’Internet Explorer ens ofereix la possibilitat d’instal·lar i executar un control ActiveX.

En aquesta barra hi tenim els botons per guardar la informació d’accés, no guardar-la o deixar aquesta decisió per a més endavant.

Els preferits ràpids o amb un sol clic és una altra funcionalitat nova en aquesta versió que ens permet afegir la pàgina que estem visitant als nostres marcadors en un sol pas. Per a això, només haurem de fer clic sobre la icona en forma d’estrella que trobem a la banda dreta de la barra d’adreces. Si li fem doble clic, obrirem a més un quadre de diàleg que ens permetrà situar al nou marcador en una subcarpeta.

També podrem assignar tags a cadascun dels nostres preferits, de manera que tenim una nova manera de classificar-los, agrupar-los i buscar-los. Per buscar un preferit per tags simplement haurem d’introduir la paraula clau del tag a la barra d’adreces i prémer Enter.

La interfície d’usuari varia lleugerament segons el sistema operatiu sobre el qual hàgim instal·lat i estiguem executant el programa. Així, en Mac OS X aquest tindrà un aspecte més Mac, mentre que en Windows Vista o Windows XP s’adaptarà a la versió concreta del sistema amb la qual estiguem treballant.

El rendiment es millora, sobretot pel que fa a l’execució de Javascript, l’ús de la memòria RAM i la velocitat de renderitzat de les pàgines. La funcionalitat de zoom ens permet acostar-nos tant com vulguem a un element o secció de la pàgina, i serà molt útil sobretot com a eina d’accessibilitat a persones amb dificultats visuals.

La “piece de resistance” del programa és, sense cap mena de dubte, la barra d’adreces que, com veiem, conté alguna funció nova respecte a versions anteriors, però que a més és capaç d'”aprendre” de les pàgines que consultem per oferir-nos de manera més ràpida i efectiva un accés directe a l’adreça que estem buscant, sempre que hàgim accedit a ella amb anterioritat.

Finalment, destacar que la descàrrega de Firefox 3 pot fer-se en català, castellà (espanyol o argentí) i francès entre altres llengües arribant a comptabilitzar-ne un total de més de cinquanta idiomes. Aquesta varietat s’ha aconseguit mercès a la tasca d’equips de traductors voluntaris que, a més, han localitzat el programa en varietats dialectals i locals d’un gran nombre de llengües.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Repassem les novetats de Firefox 3”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio