Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Software

Small Basic, l’opció de Microsoft per aprendre programació

By , on 1 de desembre de 2008
L'entorn de Small Basic

L'entorn de Small Basic

Hi ha molts aspectes del món de la informàtica que són difícils de passar per al gran públic: el disseny 3D, el muntatge d’ordinadors i la programació per esmentar-ne alguns. Si exceptuem el muntatge d’ordinadors, tenim algunes eines més o menys senzilles per aprendre els fonaments més rudimentaris del disseny 3D, i forces llenguatges i eines que ens ajuden a aprendre programació.

Un d’aquests llenguatges és el BASIC, el nom del qual s’escriu en majúscules ja que en realitat són les sigles corresponents a Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code (codi simbòlic d’instruccions de propòsit múltiple per a principiants). Aquest “idioma” fou creat el 1964 com una forma de permetre treballar amb els ordinadors a gent sense coneixements tècnics, ja que abans l’accés a aquestes màquines estava força restringit.

Un dels primers programes que va fer una jove empresa fundada a un garatge fou, precisament, un intèrpret de BASIC per a un microordinador anomenat Altair, concretament el model 8800. Un dels creadors d’aquella empresa i d’aquell intèrpret de BASIC es deia (es diu) Bill Gates, i la companyia era (i és) Microsoft.


[ad]

Amb els anys, amb les dècades, la companyia de Redmond ha arribat al capdamunt en el món de la informàtica, conquerint literalment el món al seu pas. I el BASIC l’ha acompanyat en aquest camí.

Microsoft és l’inventora del Visual Basic, un entorn de programació basat en aquest llenguatge per a principiants, que a més proporciona eines de disseny visual (d’aquí el seu nom), el que implica que no tot s’ha de fer teclejant codi. Així, les finestres, botons, barres de menús i altres elements gràfics no s’han de programar, sinó que es creen a cop de ratolí, però després sí que se’ls ha d’afegir el codi font (el llenguatge informàtic) que fa que treballin, i aquí és on es complica la cosa.

Per tal de facilitar l’entrada dels usuaris en aquest apassionant món com és el de la programació, un enginyer de Microsoft ha creat Small Basic, un intèrpret de BASIC que redueix al mínim la complexitat d’aquest llenguatge de programació ja de per si senzill. Això si, aquesta simplificació es fa a base de perdre potència.

La descàrrega de l’entorn pesa tan sols quatre megabytes, i es pot realitzar de forma gratuïta des del seu lloc web. És un instal·lable per a Windows que ens proporciona totes les eines per començar a programar d’una forma visual.

Treballant amb codi dins Small Basic

Treballant amb codi dins Small Basic

Small Basic està inspirat amb Visual Basic, empra l’entorn .NET de Microsoft (pel que requerirà la instal·lació del run-time d’aquesta plataforma) i se n’ha simplificat la sintaxi fins disposar tan sols d’una quinzena de paraules reservades.

El creador d’aquest entorn indica que és una eina pedagògica excel·lent, pel que pot ser emprada per ensenyar programació als més petits. Això també té un avantatge: els programes d’ordinador són estructures que ens obliguen a pensar de certa manera, a ordenar les nostres idees i a pensar amb lògica, quelcom que els nens han d’aprendre. Per tant, aprendre programació els pot ajudar en aquest aspecte.

També pot ser d’utilitat per a persones de qualsevol franja d’edat que simplement vulguin conèixer més amb detall com funcionen els sistemes informàtics, i que vulguin crear-se les seves pròpies aplicacions a mida, per simples que siguin.

Els que ho vulguin complicar una mica més han de saber que l’entorn és extensible mitjançant llibreries de terceres parts, una opció que dubtem que es vagi a fer servir ja que per a això existeixen plataformes més potents com el mateix Visual Basic.

Per a aquells que es decideixin a provar-lo, tenen a la seva disposició un bloc que proporciona suport i exemples de programació.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Small Basic, l’opció de Microsoft per aprendre programació”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio