Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Software

Software a prova de ‘xoriços’

Un programa informàtic analitza la seva qualitat
By , on 21 de setembre de 2009
La qualitat dels xoriços a través de la informàtica

La qualitat dels xoriços a través de la informàtica

En moltes ocasions aquella expressió de “hi ha gent per a tot” és ben certa. Si no, què ens dieu si us informem que han donat un premi a un programa informàtic que mesura la qualitat dels xoriços? Com ho sentiu, no és cap broma i, a més, és remarcable la innovació d’aquest projecte que ha guanyat el Premi d’Investigació Fundación Científica Caja Rural.

Sembla ser que tot va començar quan el grup d’investigació on treballa la guanyadora, María Luisa Pérez Delgado, va fer-li la pàgina web a l’Asociación del Chorizo Zamorano. Aleshores va començar una relació amb l’empresa de Zamora que ha resultat un èxit amb l’elaboració d’aquest software. La idea inicial era barrejar aspectes informàtics i d‘intel·ligència artificial amb el sector agroalimentari de la comunitat. Fins i tot es van plantejar fer-ho amb altres productes, però van convenir que els xoriços eren més senzills per diverses raons.

És complicat explicar com un programa pot analitzar la qualitat d’un aliment, però certament la base està en analitzar diverses rodanxes del xoriço, tallades en diferents angles, a través d’una xarxa neuronal. Fins i tot hi ha un sistema de reconeixement d’olors a través d’un nas artificial. Tot i la gran innovació del programa, els creadors reconeixen que hi ha mancances i anàlisis que no es poden fer donat que és un projecte local que abarca el que pot.

No us penseu que parlem d’un projecte que acabarà deixant al carrer als catadors de xoriço del país, al contrari, simplement es tracta d’una eina per a ajudar-los a fer el reconeixement de la qualitat del producte.

Com veieu, la informàtica sempre té aquesta capacitat de sorprendre’ns, i té tantes utilitats com nosaltres li poguem donar. En el camp agroalimentari, els programes informàtics i altres mecanismes que funcionen controlats per ordinadors -com algunes màquines d’alimentació del bestiar, per exemple- han suposat un gran avenç per al sector, que pot produir amb menys esforç i a un ritme superior.

Per tant, creacions com l’explicada són només l’inici d’altres projectes de reconeixement de qualitat que, al cap i a la fi, revertiran en allò que comprem al supermercat i ens emportem a les nostres llars. De fet, existeixen ja programes similars en altres aliments com el pernil, el conegut Guijuelo, que també per això compta amb el prestigi i la qualitat actual.

Això sí, mai la informàtica podrà sustituir l’olfacte ni l’anàlisi humà, amb la qual cosa per ara, i per molt temps, aquest tipus de programes només seran un complement.

Foto: Xoriço per jlastras a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Software a prova de ‘xoriços’”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio