Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Noticies, Professional, Software

Sorpresa! Oracle compra Sun Microsystems

El valor total de l'operació supera els 7.000 milions de Dòlars
By , on 26 de abril de 2009
Així anunciava Sun Microsystems la seva propera absorció

Així anunciava Sun Microsystems la seva propera absorció

Aquest passat dilluns dia 20 es va donar a conèixer una noticia bomba: Sun Microsystems, una de les empreses històriques en el món de la informàtica, havia estat adquirida per Oracle Corporation, un altre dels noms propis que s’escriuen amb majúscules en aquest negoci.

Al llarg de les darreres setmanes s’havia estat especulant amb la possibilitat que fos IBM la què adquirís Sun Microsystems. De fet, sembla ser que aquesta ja feia temps que s’havia posat a la venda i buscava un comprador entre els seus iguals, ja que tot i disposar d’un posicionament privilegiat, arrossegava deutes des de l’explosió de la bombolla de les punt com a principis de la dècada present.

Per a aquells qui no esteu gaire al corrent del què es cou en el món de la informàtica, i menys a nivell empresarial, us diré que aquest moviment és molt important. Per a què us feu una idea de la transcendència que pot tenir, penseu que Oracle és considerada com el segon fabricant de programari del món darrera de Microsoft, mentre que Sun té a la seva cartera de productes alguns dels més importants actualment en el sector informàtic, com el llenguatge de programació Java (que potser us sonarà més perquè gairebé tots els telèfons mòbils existents admeten aplicacions i jocs Java) o la suite ofimàtica StarOffice, precedent directe de l’OpenOffice. Pels que esteu més posats en el tema, us deixo amb unes quantes reflexions en forma d’anàlisi del què pot donar de sí aquesta operació.

Aniré per ordre dels punts que considero poden ser més del vostre interès i, per començar, m’agradaria parlar de la base de dades MySQL. Aquesta constitueix un rival directe de les solucions d’Oracle en els sistemes servidors de baix perfil, mentre que en els d’alt dominen la situació tenint com a principal rival el DB2 d’IBM. MySQL AB, l’empresa mare d’aquesta base de dades, fou adquirida per Sun l’any passat. Ara Oracle es trobarà amb dos productes a les seves mans, el seu tradicional gestor de bases de dades, i el MySQL. Què farà amb aquest darrer?

Exterior dels quarters generals de Sun Microsystems

Exterior dels quarters generals de Sun Microsystems

Podria continuar-ne el seu desenvolupament i deixar-lo com un producte de codi obert com ha estat fins ara ocupant un determinat nínxol de mercat que no és client potencial de les solucions pròpies d’Oracle, liquidar-lo ràpidament deixant-lo morir i no destinant-hi recursos de cap mena, o bé afirmar que es continuarà i deixar-lo morir “de mort natural” mentre queda -o almenys s’ho pensa- bé de cara a la galeria.

La postura d’Oracle pel què fa al programari lliure no ha estat ni de bon tros tan oberta com la de Sun, i a més els seus directius ja han manifestat que el què els interessa de l’empresa adquirida és el sistema operatiu Solaris, Java i en menor mesura la divisió de servidors. No crec, per tant, que MySQL sigui un tema que els interessi gaire, és més, suposo que els serà incòmode en certa mesura.

Una de les possibles solucions seria buscar-li un comprador a MySQL, una empresa que busqués poder disposar d’un gestor de bases de dades en la seva cartera de productes i treure-se-la de sobre ben ràpidament i guanyant de passada uns quants diners. L’altra seria mantenir-la, però… quin encaix tindria dins la seva cartera de productes?

Deixar-la morir pot ser una idea atractiva per a la gent d’Oracle, però té un problema: la mala premsa que això li arrossegaria entre la comunitat del programari lliure, que no és gens menyspreable pel què fa a dimensions i té certa influència. No obstant, sempre es trauria del davant un antic competidor i ara una nosa en el camí.

Particularment, crec que l’opció que té més números és la de vendre aquesta divisió a una altra companyia, encara que no em faig la idea de qui podria estar-hi interessat en aquests moments. O, simplement, es podria separar com una mena de spin-off.

Un dels motius que han dut Oracle a comprar Sun Microsystems és l’excel·lent cartera de productes de programari que té: actualment, Oracle ja és usuària de Java, tecnologia que fa servir intensivament en algunes aplicacions, pel què la possessió dels actius d’aquest llenguatge de programació i plataforma tecnològica li és molt interessant.

Si combinem les bases de dades i els programes de gestió empresarial (CRM, ERP,…) d’Oracle amb els servidors, sistema operatiu, llenguatges i eines de programació, així com les eines d’ofimàtica i per a l’usuari final de Sun, ens n’adonem que Oracle juntament amb IBM és de les poques que pot oferir solucions completes, i fins i tot d’una forma molt més àmplia que IBM. La resta de rivals com poden ser Microsoft, HP o Dell manquen d’algunes o de moltes de les potes que tindrà la nova Oracle gràcies a la cartera de productes de Sun.

És per això que a Oracle li interessa també especialment el sistema operatiu Solaris, i ràpidament ens podem preguntar si es mantindrà com a codi obert i què serà del projecte OpenSolaris, i de la mateixa manera, de l’OpenOffice (també molt tutelat per Sun). No ho sé, sincerament, però preveig que hi haurà mala maror entre els desenvolupadors lligats a aquests projectes.

Precisament, el mateix dilluns llegia com un company ja s’estava descarregant el codi font de la base de dades MySQL “pel què pogués ser”… Hi ha possibilitats de què es muntin projectes derivats i alternatius, lluny del control que pugui exercir-hi Oracle, i precisament amb por del què pugui fer en un futur aquesta companyia. Els més afectats i, per tant, els què tenen més possibilitats, són -i pels motius que he explicat abans- els desenvolupadors de MySQL.

La divisió de maquinari representa l’entrada d’Oracle en aquest sector, en el qual no hi té cap mena d’experiència. Sun disposa de la plataforma de xips SPARC, de rendiment provat però que genera dubtes de si és econòmicament profitosa. Una primera mesura d’Oracle podria ser liquidar aquesta línia i confiar només ens els servidors x86 que també munta Sun, o deixar els SPARC només per a aplicacions de molt alt rendiment (superordinadors, per a entendre’ns), amb el què segurament també acabarien morint. Aquest espai de mercat és molt reduït i no és econòmicament viable a la llarga, i si no mireu els casos de Silicon Graphics i Cray, que van deixar de banda les seves arquitectures de maquinari per confiar en components fets a mida però basats en estàndards com l’arquitectura x86, ja sigui amb xips Intel i AMD.

És difícil precisar què passarà a partir d’ara amb tots els actius que manté Sun i totes les seves divisions, però personalment crec que les principals beneficiades en seran Microsoft i IBM, perquè ambdues disposen de programes gestors de bases de dades que rivalitzen amb MySQL i Oracle (SQL Server i DB2 respectivament), i si bé Microsoft és totalment independent dels fabricants de maquinari (només produeix alguns ratolins i teclats), el seu producte no dona un gran rendiment quan es tracta de gestionar una gran quantitat de dades. Mentre, IBM també toca el camp del maquinari, però entre tractar amb Oracle o IBM, segurament el què faran fabricants com HP o Dell és jugar a dues o tres bandes, incloent a IBM i Microsoft entre els seus proveïdors de solucions segons els convingui.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Sorpresa! Oracle compra Sun Microsystems”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio