Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Mòbils, Software

Una victòria pòstuma de Steve Jobs

Adobe abandona Flash per a mòbils, com havia previst el gurú d'Apple
By , on 10 de novembre de 2011

Flash va ser creat a l’era del PC -per a ordinadors amb ratolí. Flash és un negoci exitós per Adobe, i entenem per què volen forçar-ne l’ús més enllà del PC. Però la nova era va d’aparells amb poca potència, interfícies tàctils i estàndards web oberts -tot àrees on Flash va curt. […] Nous estàndards oberts creats en l’era mòbil, com ara HTML5, s’imposaran als dispositius mòbils (i també als PCs). Potser Adobe hauria de centrar-se més a crear bones eines HTML5 de cara al futur, i menys a criticar Apple per deixar enrere el passat.”

Així acababa la carta amb que Steve Jobs, conseller delegat d’Apple recentment traspassat, renegava públicament ara fa any i mig de l’estàndard Flash, desenvolupat per Adobe i fins ara suport principal del vídeo en Internet.

html5

HTML5 es dibuixa com a futur estàndard hegemònic.

Fins avui, que sembla que el temps li ha donat una vegada més la raó al visionari de la poma mossegada, transcorregut a penes un mes i pocs dies des de la seua mort i ara que la seua biografia oficial encapçala la llista de vendes al nostre país, tant en versió catalana com en versió castellana. Adobe, que ençà va criticar durament els terminals mòbils d’Apple (iPhone, iPod, iPad) per la seua manca de suport d’aquest còdec de vídeo, ha reculat i ha anunciat que abandona el desenvolupament de Flash Player per a terminals mòbils, per centrar-se d’ara endavant en millorar l’experiència amb el llenguatge HTML5, just com ja havia preconitzat Jobs en el seu moment argumentant sis raons fonamentals explicades amb cura en la carta.

Flash, en paraules de Jobs, “és la principal raó per la que els Macs es col·lapsen”. Segons el cap d’Apple, Flash Player tindria també greus problemes de seguretat, fet destacat per Symantec i a més no rendiria gaire bé als aparells mòbils, en contrast amb altre tipus d’estàndards com el llenguatge HTML5. Un vídeo codificat amb Flash, argumentava Jobs, deixaria la bateria de l’iPhone completament buida en només 5 hores, front a les 10 que duraria amb el mateix vídeo codificat en H.264, l’estàndard obert impulsat per Apple i també per Google. Això seria degut al fet que Flash empra software per decodificar les dades, mentre que amb els nous estàndards es fa servir hardware per a aquesta funció.

Steve Jobs opinava que Flash no estava suficientment preparat pels sistemes tàctils perquè no havia estat dissenyat per això, i a més criticava que era un llenguatge 100% propietari, cosa que deixava en mans de terceres parts el desenvolupament de noves aplicacions per a cada plataforma. La política d’Apple en aquest sentit, apuntava el magnat, és l’aposta pels sistemes propietaris als aparells, però lliures pel que fa a la web. De fet, la seua companyia és present al comité que controla l’estàndard HTM5, ferma aposta d’Apple.

Han passat moltes coses entre aquella carta i el comunicat d’Adobe. D’entrada, el web ha canviat bastant i, com Jobs va dir, s’ha adaptat progressivament als telèfons itel·ligents i els aparells mòbils, cosa que ha anat progressivament reduint el terreny de Flash. L’aposta en ferm de Google i recentment l’anunci de Microsoft de la seua intenció d’anar per aquesta senda han acabat precipitant la decisió d’Adobe, tot disposant l’abandonament progressiu de Flash. I servia de pas, per què no, com a homenatge pòstum d’un home sempre avesat a avançar-se al seu temps.

Foto| Dalcrose

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Una victòria pòstuma de Steve Jobs”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio