Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Linux, Noticies, Software
Es basa en GNU/Linux

Tecnologia per arrancar instantàniament el portàtil

By , on 6 de maig de 2009
Algunes aplicacions executant-se sobre l'entorn que ens proporciona Presto

Algunes aplicacions executant-se sobre l'entorn que ens proporciona Presto. Imatge: Xandros

És el somni de molts usuaris: poder escurçar el temps d’arrancada del seu portàtil fins a què aquest sigui gairebé menyspreable, instantani. Malauradament, això ara per ara és impossible, però ens hi podem acostar: un cop passat el tràmit del reconeixement del maquinari que tots els ordinadors duen a terme, el problema entra en el camp del programari, del sistema operatiu.

Ja en el passat Mobile World Congress de Barcelona que es va celebrar al febrer, vam poder veure una proposta de Phoenix, conegut fabricant de BIOS, que amb la tecnologia Hyperspace, proporciona un sistema operatiu d’arrancada ràpida i amb el qual es poden dur a terme les tasques bàsiques com ara navegar per la web (i, per tant, fer servir aplicacions en línia com les de Google), escoltar música o reproduïr vídeos.

Però la tecnologia de la que parlem avui aquí, i que és competència de l’Hyperspace de Phoenix, és al meu entendre lleugerament superior a aquesta: es tracta de l’anomenat Presto, de Xandros, basat en GNU/Linux i que és més extensible que l’anterior.

Xandros és una empresa canadenca que va adquirir a Corel (també natural del país de la guàrdia muntada) els drets sobre la distribució que aquesta darrera havia desenvolupat basada en Debian, i que en el seu llançament havia generat força expectació. La mala situació financera que va afectar a la històrica Corel ja fa uns anys, van obligar a aquesta empresa a despendre’s de certs actius, entre ells la distribució del sistema operatiu del pingüí.

Xandros evolucionà la distribució amb finalitats comercials, i fa poc menys d’un any va adquirir Linspire, l’altra empresa que es dedicava a produïr solucions comercials per a terceres parts, malgrat que abans de ser adquirida havia donat un cop de timó per acostar-se més a la comunitat i a un model de desenvolupament obert i basat en aquesta.

Els productes de Xandros equipen diversos netbooks, amb distribucions adaptades a les necessitats específiques del fabricant del maquinari. Presto és una solució genèrica, adaptable a qualsevol maquinari, basada en la plataforma Linux de Xandros però igualment comercial, és a dir, s’ha de pagar una quantitat pel seu ús. El seu preu no arriba als 20 Dòlars nord-americans, i tenim una demo funcional durant 30 dies per a aquells que vulguin provar-lo abans de comprar-lo.

La descàrrega és un fitxer .EXE del Windows, ja que s’instal·la des d’aquest sistema operatiu, malgrat que continua essent un Linux. Les funcionalitats que permet, els programes que incorpora, van des del navegador web (Firefox) fins al client de veu sobre IP de Skype passant per missatgeria instantània i edició de documents o reproducció de continguts audiovisuals. A més, podem accedir a les dades que tinguem a la partició Windows, pel què podem tenir el nostre correu electrònic o documents de texte emmagatzemats tranquil·lament en el Windows i consultar-los en un moment donat des del Presto.

Si volem més funcionalitats en aquest sistema, només ens caldrà ampliar-lo amb alguna de les aplicacions que tenim disponibles a la botiga en línia que Xandros ha creat aprofitant la tecnologia CNR adquirida amb Linspire. Entre aquestes aplicacions hi destaquen la versió per a Linux de l’antivirus FreeAVG, el runtime de Java 6, l’adobe Reader o el client de last.fm .

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Tecnologia per arrancar instantàniament el portàtil”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio