Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Software, windows
La companyia de Redmond s'ofereix a treure'l per estalviar-se problemes

Windows 7 sense Internet Explorer a Europa?

By , on 5 de juliol de 2009
La Unió Europea i Microsoft s'enfronten

La Unió Europea i Microsoft s'enfronten

Ningú li ha demanat, però Microsoft s’ha ofert a comercialitzar al vell continent la propera generació del seu sistema operatiu sense el navegador web, l’Internet Explorer. El motiu? els càrrecs per pràctiques monopolístiques presentats al gener per Opera Soft, i que podrien costar-li a la companyia de Redmond una altra multa rècord (malgrat que segurament no tant com la imposada fa poc a Intel).

La maniobra era impensable no fa ja anys, si no fa tan sols unes setmanes, quan des de la cúpula de l’empresa afirmaven que l’Internet Explorer és una part indisoluble del sistema operatiu Windows, que hi treballa en conjunció, i que obligar-la a separar-lo d’aquest suposaria un atemptat a la llibertat de l’empresa per a innovar.

L’altra opció que se li presentava a Microsoft era incloure en el Windows còpies dels navegadors web de la competència. ¿Us imagineu comprar un ordinador amb Windows 7 en una gran superfície i que aquest ja portés preinstal·lat el Firefox, l’Opera, el Safari i el Google Chrome? Doncs bé, poc més o menys, aquesta és la idea que els havia passat pel cap a alguns membres de les diverses comissions anti-monopoli que al llarg dels darrers anys han investigat l’activitat de Microsoft amb el seu navegador web.


La proposta dels nois de Steve Ballmer té més finalitat propagandística que altra cosa: ha de servir per demostrar les bones intencions de la companyia (“veieu que en som de bons nois, que si l’IE és el problema, ens oferim a treure’l i ja està”) enfront la “dolenta” comissió que els investiga a Europa (“veieu aquests homes dolents, que ens han obligat a treure el navegador web del sistema operatiu quan teníem tot el dret a posar-l’hi?”). És com si en una partida de pòquer un dels jugadors pugés l’aposta a una gran suma; tindrà una bona mà, o bé serà un farol?

Jo en el cas de Microsoft em decanto per un farol: la companyia de Redmond quedarà bé de cara a la galeria i posarà a l’escriptori del seu nou sistema operatiu un enllaç destinat a permetre que els usuaris es descarreguin l’Internet Explorer des del seu lloc web, passant així la pilota de la responsabilitat als usuaris.

Naturalment, si hom necessita un navegador web per a treballar i té al seu escriptori una icona que li permet descarregar-se’n un, què creieu que farà? complicar-se la vida i buscar d’alguna manera un Firefox per instal·lar-lo a la seva màquina (descarregant-lo, per exemple, des d’un altre ordinador) o aprofitarà el què té més a mà? La resposta evident és aquesta darrera, no es complicarà gaire la vida. Pocs internautes perdrà Microsoft fent això, en podeu estar segurs.

Una altra cosa que pot fer la companyia de Redmond és passar-li la pilota als fabricants i integradors: molt bé, nosaltres us proporcionem el Windows 7 pelat, i vosaltres sou responsables d’instal·lar-li o no l’Internet Explorer. A això s’hi pot afegir una política de descomptes segons volum i inclusió de l’IE.

No val la pena ni tan sols esmentar que, en aquest cas, els grans fabricants com HP, Dell, Lenovo o Acer no dubtaran en incloure l’Internet Explorer en les seves màquines, i a aquests els seguiran els petits integradors i moltes botigues que munten les seves pròpies màquines.

Avui en dia, i si parlem de màquines desktop (portàtils i sobretaules per a ús normal) encara es fa imprescindible disposar d’un Internet Explorer ja que hi ha moltes pàgines que funcionen correctament només amb aquest navegador, malgrat que sortosament cada dia són menys. Alguns bancs, algunes botigues en línia i altres pàgines que presenten un cert grau d’interactivitat entrarien dins d’aquesta categoria.

La culpa d’aquest fenomen la tenen els motors de renderització i les diferents maneres d’implementar una mateixa funcionalitat que aquests tenen. Com sempre, Microsoft marca el seu propi rumb, mantenint una certa compatibilitat amb els estàndards aprovats internacionalment, però saltant-se-la quan els convé.

En canvi, la resta de navegadors no inclouen aquestes funcionalitats o formes de fer propietàries, es cenyeixen molt més als estàndards internacionals reconeguts. També els seria contraproduent no fer-ho, ja que serien vistos com una Microsoft-2 en introduir solucions propietàries als seus desenvolupaments.

Se’ns acosta una etapa en la què, independentment del que acabi fent Microsoft, cada dia serà més habitual disposar de dos o tres navegadors instal·lats en una màquina Windows. L’Internet Explorer hi serà perquè hi ha de ser, perquè com he comentat abans encara avui en dia ens és imprescindible per accedir a determinades pàgines.

El Firefox és l’alternativa més coneguda al browser de Microsoft, pel què probablement constituirà el segon navegador en les màquines Windows, i el tercer es podria trobar entre Safari, Chrome i Opera.

Aquesta riquesa es reduirà a tan sols un o dos navegadors en els sistemes Mac OS X, i només un a les màquines governades per GNU/Linux*, una situació que no em deixa de semblar paradoxal precisament en un terreny (el del programari lliure) en el què es presumeix que en la majoria de camps hi ha més opcions a l’abast dels usuaris que no pas en entorns de programari privatiu.

El tema dels navegadors web per a telèfons mòbils és totalment diferent; a banda d’estar molt més igualat entre tots els jugadors per la mateixa fragmentació del sector, els llocs preparats expressament per a dispositius mòbils són molt més senzills i no empren tantes APIs, frameworks i altres elements que tenen a la seva disposició els llocs web “normals”.

És per tot això, que la versió mòbil del lloc web dels bancs que ofereixen serveis a Internet o de les botigues en línia, no depèn tant d’un IE o un Opera per executar-se correctament, ja que s’acostumen a emprar tecnologies i elements que tots els browsers empren com a estàndards.

* De fet, en seran més d’un, ja que els entorns gràfics d’escriptori com Gnome i KDE disposen del seu propi navegador, però són pràcticament desconeguts pels usuaris finals que tenen aquests sistemes operatius instal·lats a les seves màquines.

Imatge: Guillem Alsina

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Windows 7 sense Internet Explorer a Europa?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio