Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Seguretat, Software, windows

La cara oculta del núvol

El nou Windows 8 introduirà la tecnologia en núvol però, són tot avantatges?
By , on 8 de novembre de 2011

Caminem cap a la implantació de gran abast d’una tecnologia que marcarà un canvi d’era informàtica. Així doncs, amb l’expansió dels sistemes cloud, o al núvol, i la seua creixent acceptació per part del gran públic -sobretot gràcies a aparells com els telèfons itel·ligents, que ja integren molts serveis en núvol- hem assentat les bases pel proper pas que ja truca a la porta: la integració cloud de tot el nostre entorn d’usuari. Això comportaria convertir el nostre ‘ordinador físic’, en un simple terminal, ja que nostre ‘ordinador real’, és a dir, l’escriptori amb les nostres dades, aplicacions, etc. estaria d’ara endavant a un servidor en núvol, i així hi podrem accedir onsevulga que estiguem, amb només introduir usuari i contrassenya.

Wincloud

Aquesta és l’aposta forta de Microsoft per al que serà el Windows 8, encara en fase de desenvolupament. El gegant de les finestres ha anunciat que amb el nou sistema serà possible per primera vegada desar part de l’escriptori al núvol per poder accedir-hi tant des d’ordinadors c0m des de tauletes digitals amb aquest sistema. D’entrada els advantatges visibles d’aquesta tecnologia són força evidents i la idea d’un grau de mobilitat fins ara poc imaginable suggereix un canvi fins i tot en el maquinari. Així, si aquesta tecnologia acabara implantada a bastament, produïria una transició cap a aparells que no requerisquen disc durs, i per tant cada vegada més lleugers i portàtils, però també més potents, amb la comoditat que això comporta.

Tot això fa molt bona planta, però on hi ha el truc? Doncs precisament en la mateixa naturalesa del concepte. Pujar tota la nostra informació al núvol significa confiar a les cegues la nostra informació confidencial a les empreses que presten el servei, Microsoft en el cas que ens ocupa. La companyia remarca en tot moment que aquest servei té diversos nivells de personalització de la pujada (podem triar què pugem i què no) i que en qualsevol cas es tracta d’un servei opcional, però aquells pioners que s’hi atrevisquen s’exposen a la principal amenaça que planeja sobre aquesta nova tendència; els atacs de hackers o bé els virus.

Si ara fins ara un virus podia quedar localitzat en un ordinador, endavant habitaria a un servidor en núvol, per tant tindria una major capacitat expansiva, ja que podria infectar cada terminal amb que obrirem el nostre compte. Microsoft addueix que totes les dades van xifrades, primer mitjançant la contrassenya i després amb els protocols SSL/TSL en la transmissió, i de fet, es requereix associar la contrassenya a un número de mòbil que és requerit la primera vegada que es connecta des d’un nou terminal. Però en realitat seria relativament senzill fer-se amb la contrassenya de Windows Live d’algú, accedir al Hotmail i canviar el número de telèfon per accedir d’un altre PC.

En qualsevol cas, fins que no estiga en marxa el servei no es podrà avaluar la seguretat del sistema, però sí que cabria fer algunes reflexions al voltant del tema de base. D’una banda, ni el concepte de núvol és nou, ni estem menys exposats a dia d’avui a aquest tipus d’intromissions. De fet, fa ja molts anys que la majoria del món fa servir comptes de correu electrònic que sempre han funcionat des de servidors externs, és a dir, al núvol. Hi ha res més personal que el correu? Per no parlar dels comptes de Facebook i la resta de xarxes socials, on sovint aboquem dades bastant privades. De la mateixa manera, des del mateix moment que tenim Internet ens exposem a patir un atac d’un trojà que es faça amb totes les contrassenyes i dades que emmagatzemem al nostre PC.

La qüestió de fons en aquest afer és si ens refiem prou o no de les grans empreses que gestionen les nostres dades, i quin és l’ús que fem de les seues xarxes. I la resposta implícita és que en el món on vivim no tenim més remei que refiar-nos-en, si no volem tornar a l’edat de les cavernes i restar al marge de la modernitat. Potser els nous sistemes en núvol desperten recança inicial perquè psicològicament impliquen cedir del tot la nostra intimitat als grans colossos informàtics. La realitat però, ens diu que aquesta decisió ja fa molt de temps que la vam prendre. Allò que toca exigir és una gestió responsable i eficient, i unes mesures de seguretat suficientment fortes per evitar els perills. I per descomptat no oblidar mai que les nostres dades són nostres en exclusiva, i que per tant hem de tenir-ne sempre el control, i exercir-lo aferrissadament.

Foto: Rafael Hernández

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La cara oculta del núvol”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio