Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Software
És un projecte en programari lliure i multiplataforma per al que qualsevol persona pot escriure'n plug-ins i add-ons

XBMC, el programari media center altament extensible

Serveix com a base per a altres desenvolupaments
By , on 27 de juliol de 2010
Fitxa d'un film vista amb la interfície del XBMC. Cortesia del projecte XBMC

Una imatge de la fitxa d'una pel·lícula en la interfície del XBMC. Cortesia del mateix projecte de media center

Un centre d’oci multimèdia o media center en anglès és un conjunt de maquinari i programari que, d’una manera senzilla, ens facilita la reproducció de continguts en diversos formats com són imatge estàtica (fotos, dibuixos), vídeo i àudio, ja sigui emmagatzemats en local, en streaming descarregat des d’Internet o en ambdós.

El primer media center modern fou potser el MythTV del 2002 per a GNU/Linux, que és un programa encara avui desenvolupat i apreciat pels usuaris que ha donat lloc a distribucions específicament orientades a executar-lo. Microsoft s’apuntà més tard al carro dels centres d’oci multimèdia amb el Windows XP Media Center Edition, una versió especial del seu sistema operatiu XP que incloïa un programa que feia de front-end afegint la possibilitat d’usar un comandament a distància amb l’ordinador. Això va obrir la veda per a què els usuaris fessin servir ordinadors connectats als seus televisors com a reproductors de continguts, i la cirereta del pastís la va posar Apple amb Front Row.

El programari de media center del que us vull parlar avui aquí és XBMC, un projecte lliure (sota llicència GPL) i multiplataforma (Windows, Linux, Mac OS X i també per a l’Apple TV) que podreu descarregar des d’Internet i instal·lar sense gaires dificultats. Entre els seus avantatges s’hi compta el fet de que és extensible, se li poden ampliar les funcionalitats d’una manera força senzilla.


Pantalla principal del programa. Cortesia del projecte XBMC

Suposant que teniu un sistema Windows, el primer pas serà la descàrrega. Aquesta consisteix en un executable d’uns 46 megabytes i que, un cop executat, donarà lloc a un procés molt senzill d’instal·lació. Després d’aprovar la llicència, ve el pas d’escollir tots els elements que volem instal·lar: skins, plugins i scripts. Si no sabeu què és cadascuna d’aquestes coses, no us preocupeu: ho deixeu tot tal i com està. Això si, assegureu-vos que en l’apartat Languaje (l’instal·lador només està disponible en anglès) hi teniu seleccionat el català a més de les llengües que vulgueu. A la resta de preguntes podeu deixar-hi la configuració suggerida.

És possible que durant el procés d’instal·lació del XBMC, el programa també hagi d’instal·lar altres components aliens a aquest media center però necessaris per al seu bon funcionament. L’instal·lador crearà un grup de programes específic per al XBMC, amb una icona des de la qual podrem arrencar el programa.

Un media center treballa a pantalla completa, així que no us estranyeu si quan l’executeu la pantalla us queda en negre un segon i, tot seguit, accediu a la interfície del programa. Aquesta, d’altra banda, és ben senzilla: en una barra lateral hi trobem les opcions dels tipus de contingut al què podem accedir (vídeo i música), a més de poder treballar amb programes informàtics sense deixar el mateix XBMC. Això es pot fer mitjançant una sèrie de plugins que haurem de buscar, descarregar i instal·lar. Finalment, la quarta opció ens permet accedir a la configuració del sistema on hi podrem definir paràmetres per a la reproducció dels continguts o l’aparença del mateix reproductor, personalitzable mitjançant skins que ens podem crear nosaltres mateixos.

Sobre la utilitat real del XBMC, només dir-vos això: una persona que vaig conèixer recentment em va comentar que encara no havia trobat cap format que no fos capaç de reproduir aquesta aplicació, així que vosaltres mateixos…

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “XBMC, el programari media center altament extensible”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio