Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Tutorial

El robot sense esquelet ni cuirassa

By , on 30 de novembre de 2011

Tant si són grans o petits, els robots encara tenen limitacions. I és que, per exemple, tot i que les màquines poden jugar partides de online poker sense problemes, personalment crec que els grans campions del Texas Holdem mai podran veures superats per enginys tecnològics creats per nosaltres mateixos.

Les limitacions en robótica es troben en especial quan el seu objectiu és imitar: és obvi que no tenen la nostra flexibilitat o la nostra capacitat motriu. Existeixen polímers electroactius que bé poden complir el rol de músculs artificials, però en aquesta ocasió, trobem un robot que pot estirar-se i doblegar-se usant aire comprimit, sense dependre d’estructures rígides. Ara bé, el que menys sembla, és un robot…

A l’hora de construir un robot, el seu suport físic és fonamental. Ha de ser resistent, comptar amb espai per contenir tots els components, tolerar bé les modificacions (sempre hi ha d’haver lloc per a una idea nova), i ser el més lleuger possible, perquè si no és un robot estàtic, ha de consumir energia per traslladar el seu propi pes. Ara, elimina això. Imagina crear un robot sense carcassa o esquelet. Materials flexibles que responguin a estímuls elèctrics podrien ser una solució, però un grup d’investigadors de la Universitat de Harvard ha prés una ruta diferent. En comptes d’electricitat, han utilitzat aire comprimit.

El disseny depèn de dos elastòmers, un que s’estira en ser sotmès a una determinada força, i un altre que es flexiona. Amb aquesta combinació, i la col·locació precisa de petites càmeres, una banda de la superfície s’estira mentre que l’altre es flexiona quan cada cambra és pressuritzada. La utilització en conjunt d’aquestes càmeres sumades a les propietats dels elastòmers fan que el robot sencer es comporti com una mena de múscul independent. Els desenvolupadors han aconseguit que el robot es mogui de dues formes diferents: recorrent a una “ondulació”, o flexionant cadascun dels seus membres cada cop. La seva resposta no és tan bona a causa que no poden fer servir major pressió, o en cas contrari, el robot simplement rebentaria com un globus. Això es podria corregir amb materials més forts, però, el sistema de control en si també planteja alguns reptes.

Els seus desenvolupadors diuen haver-se inspirat en el calamar, però a simple vista, el robot ens pot fer recordar a una versió alcoholitzada d’un “headcrab” de “Half-Life””. De moment, és una forma molt interessant de dissenyar robots, però en el futur això podria ser la base per crear músculs artificials controlats per aire comprimit, sempre que els controls de pressió siguin prou precisos i tinguin la resposta adequada.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El robot sense esquelet ni cuirassa”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio